Geofencing
Geofencing

Geofencing – Automatische in- en uitschakeling van home domotica op basis van je locatie

Geofencing maakt het gebruik van je Home Domotica producten gemakkelijker. Slimme huizen en slimme apparatuur zijn bedacht om het leven makkelijker te maken. Het continu aan- en uitzetten van apparatuur, of het handmatig aangeven dat je je huis verlaat, of dat je terugkomt, zijn allemaal extra handelingen die je graag zou willen automatiseren. De oplossing hiervoor heet Geofencing, op basis van je locatie worden bepaalde schema’s of taken actief  en hoef je dus niet meer zelf actie te ondernemen.

Nagenoeg iedere Home Domotica controller of transceiver heeft wel een bijbehorende iOS of Android App. In andere gevallen bedien je met bijvoorbeeld Domoticz de betreffende transceiver. Er zijn losse Apps beschikbaar die zich alleen op Geofencing richten, maar de HomeWizard App heeft bijvoorbeeld ook een geofencing optie ingebouwd. Je legt eenmalig je thuislocatie vast, je partner kan dit ook doen via de andere telefoon, en de HomeWizard App bepaalt op basis van de locatie van beide apparaten waar je bent. Is 1 van beide personen thuis of rondom huis en de ander verder weg, dan blijft de actieve preset “Thuis”, verlaat ook persoon 2 de thuiszone, dan wordt automatisch de preset “Afwezig” actief, inclusief bijbehorende acties zoals het uitschakelen van de stroom, rapportage over bewegingssensoren, etc.

Geofencing heeft naast voordelen ook een aantal nadelen. Niet iedereen wil zijn telefoon constant de locatie laten bepalen in verband met privacyoverwegingen. Een ander nadeel is dat de zone rondom je huis nogal groot is, door de onnauwkeurigheid van locatievoorzieningen. Als je even naar de buren loopt dan hoeft niet direct het licht uitgeschakeld te worden, maar ben je bij iemand op bezoek die 250 meter verderop woont, dan is dat mogelijk anders. Gelukkig kan je dan altijd nog handmatig de preset aanpassen.

Geofencing is in ieder geval een erg nuttige toevoeging voor Home Domotica-oplossingen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *