Automatisch SolarEdge zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijzen met dynamische tarieven en HomeAssistant

Zonnepanelen

Als je een dynamisch energie-/stroomcontract en zonnepanelen hebt, dan betaal je tijdens de uren met een negatieve stroomprijs geld voor het terugleveren van opgewekte energie. In sommige gevallen betreft dat een paar cent per dag en is het niet de moeite waard daar over na te denken of de zonnepanelen omvormer handmatig in en uit te schakelen. Maar op 2 juli 2023 betreft het negatieve tarief gedurende een aantal uren bijvoorbeeld maar liefst -43 cent/kWh. Dat lijkt niet veel, maar als je op dat moment met 11 kWh een EV (elektrische auto) laadt, dan verdien je in 3 uur tijd grofweg zo’n 13-14 Euro aan het laden van je auto. Je krijgt er dus geld voor terug om je auto op te laden. Heb je zonnepanelen, dan leveren die bijv. zo’n 2-4 kW/uur terug, waarvoor je moet betalen. Daarnaast neem je op dat moment minder stroom van het stroomnet af, waardoor je minder geld “verdient”. Het kan dan lonen om de zonnepanelen omvormer uit te schakelen.

In mijn situatie is er sprake van een SolarEdge 5000 HD omvormer met 21 zonnepanelen en zo’n 6.000 Wp aan vermogen. De set is inmiddels zo’n 6-7 jaar oud en presteert minder dan gedurende de eerste jaren, maar kan op piekmomenten nog wel zo’n 4 kW/uur terugleveren (de panelen liggen verspreid over meerdere windrichtingen, vandaar de lage piek.). Op 2 juli 2023 is er gedurende 6 uur sprake van negatieve stroomprijzen incl. belasting en toeslagen. Stel dat er gedurende die 6 uur per uur gemiddeld 3 kW/uur wordt teruggeleverd, dan betreft het 18 kWh * +-30 cent = 5,40 Euro minder kosten om niet terug te leveren. Maar aan de andere kant krijg je voor de 18 kWh die je op dat moment van het net afneemt een zelfde bedrag. Dus het levert 10,80 Euro op om op dat moment geen stroom terug te leveren of eigen stroom te verbruiken, maar om de panelen/omvormer uit te schakelen én tegelijkertijd stroom van het net af te nemen.
Je hebt altijd de optie om handmatig de omvormer aan de DC kant, AC-onderbreker of AC-automaat uit te schakelen. Maar als je bijv. op je werk of op vakantie bent, dan behoort dit niet tot de opties. Gelukkig is dit met een SolarEdge omvormer te automatiseren in combinatie met HomeAssistant.
Voor het installeren en configureren van HomeAssistant in het algemeen verwijs ik je graag naar andere berichten, maar volg de volgende stappen om de SolarEdge omvormer in HomeAssistant beschikbaar te maken en de export limit (stroom export limiet) automatisch in te kunnen stellen als er sprake is van negatieve prijzen.
Bepaal welke versie van de SolarEdge omvormer je hebt. Betreft dit een versie met LCD paneel, volg dan de volgende stappen:

 • Maak een installateur account aan via https://monitoring.solaredge.com/mfe/registration/?locale=nl_NL.
 • Selecteer bij accounttype en functietype: installateur
 • Gebruik evt. een ander e-mailadres dan je bestaande SolarEdge account
 • Doorloop de vervolgstappen
 • Zorg voor toegang tot je omvormer, dit kan op 2 manieren: Benader het installatiebedrijf dat je SolarEdge installatie beheert en verzoek ze om je installateuraccount toe te voegen als beheerder OF open een verzoek/ticket op de SolarEdge website om aan te geven dat je graag toegang tot je omvormer wil. Mogelijk wordt je verzoek geweigerd, je zult dus iets brutaal moeten zijn 🙂
 • Download de SolarEdge Set App, login met je nieuwe account en doorloop de mogelijkheden. Activeer de Modbus optie en check of deze of poort 502 of 1502 luistert (later weer nodig!).
 • Activeer de “export limit” optie door “RRCR” aan te zetten

Heb je een SolarEdge omvormer met LCD paneel, volg dan de volgende stappen:

 • Druk eenmalig op de OK knop. Druk deze daarna nogmaals in en hou deze even ingedrukt.
 • Er wordt om een wachtwoord gevraagd, voor het volgende wachtwoord in: 12312312 (up arrow, down arrow, ok button, up arrow, down arrow, ok button, up arrow, down arrow).
 • Ga naar de communication opties en zet de Modbus optie aan.
 • Controleer de poort waarop Modbus actief is, dit is vaak 502 of 1502, onthoud dit voor een latere stap.
 • Ga naar de “RRCR” optie en zet deze aan. Dit maakt het mogelijk om de export limit in te stellen.

Voeg via HACS (of door de code handmatig te downloaden en in de custom_components folder te zetten) de SolarEdge Modbus integratie toe: https://github.com/nmakel/solaredge_modbus. Vul het IP-adres van de omvormer in en vink de optie voor de export limit aan. Herstart de Home Assistant configuratie. Na >30 seconden zou de integratie moeten werken en zou je op de device config pagina variabelen moeten zien met waarden. Voorbeeld:

SolarEdge HomeAssistant
SolarEdge HomeAssistant

Nu kan je de volgende stap uitvoeren: De export limiet op 0 instellen als er sprake is van negatieve tarieven. Hiervoor heb je een koppeling nodig met de day ahead EPEX tarieven via bijv. de Nordpool integratie of input via Zonneplan of Tibber. In mijn geval heb ik de Nordpool en Zonneplan ONE integraties in gebruik en kan ik de huidige stroomtarieven uitlezen.
Maak een treshold helper/sensor aan met de volgende instellingen:
– Name: Negatieve stroomprijs
– Input sensor: Current electricity market price (De sensor van bijv. Zonneplan met daarin het huidige stroomtarief + belasting en toeslagen)
– Hysteresis: 0
– Lower limit: 0
– Upper limit: leeg

Maak een Automation aan met de volgende YAML:

alias: Schakel zonnepanelen uit bij negatieve stroomprijs
description: ""
trigger:
 - platform: state
  entity_id:
   - binary_sensor.negative_energy_prices
  attribute: position
  to: below
 - platform: state
  entity_id:
   - binary_sensor.negative_energy_prices
  attribute: position
  to: above
condition: []
action:
 - if:
   - condition: state
    entity_id: binary_sensor.negative_energy_prices
    state: "on"
  then:
   - service: number.set_value
    data:
     value: "0"
    target:
     entity_id: number.solaredge_active_power_limit
  else:
   - service: number.set_value
    data:
     value: "100"
    target:
     entity_id: number.solaredge_active_power_limit
mode: single


Als het goed is zou HomeAssistant je SolarEdge omvormer vanaf nu automatisch uit moeten schakelen bij negatieve prijzen en de omvormer weer moeten inschakelen bij positieve prijzen. Monitor dit de eerste keer goed en simuleer dit bijv. van tevoren even door de Hysteresis en Lower limit van de sensor op een tarief in te stellen dat boven de huidige stroomprijs ligt. Dan kan je controleren of dit effect heeft en stel daarna uiteraard beide waardes weer op 0 in.

3 Reacties

 1. Wat een goede automatisering.
  Zelf was ik al instaat de omvormer via modbus te schakelen, maar de automatisering via HA werd wat complexer.
  .
  Binnenkort krijg ik een 2e solaredge erbij en ga ervan uit dat deze combinatie ook gat werken, natuurlijk wel met een ander poortnummer, bv 503.
  We zullen zien
  Dank voor de mooie oplossing

 2. guido olislagers

  account aanmaken gaat niet meer ivm een geldig btw nummer invoeren

 3. mooie automatisering! Dank daarvoor.
  Hoe zou je de aanvullende kosten kunnen meenemen in deze helper?
  En welke kosten zijn dat bij Tibber?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *