Zoveel mogelijk eigen zonnestroom gebruiken is makkelijker met een thuisaccu. Hierdoor sla je overtollige zonnestroom op voor later gebruik en voorkom je dat je constant apparaten aan het in-en uitschakelen bent om optimaal je eigen zonnestroom te gebruiken en zo min mogelijk aan het net terug te leveren. Wil je terugleverboetes voorkomen of vind je het belangrijk om zo min mogelijk stroom van het net af te nemen, wil je netcongestie voorkomen? Dan is een thuisaccu een goede oplossing.
Het nadeel van veel thuisaccu’s is dat ze door een professional geïnstalleerd moeten worden. Er komen vaak verschillende componenten bij kijken zoals omvormers, de accu opslag zelf, aanpassingen in de meterkast, etc. En als je ooit gaat verhuizen is alles lastig om mee te nemen. Daarom komt HomeWizard met een makkelijke en slimme oplossing: De HomeWizard Plug-In Battery thuisaccu, met stekker waardoor deze gewoon in het stopcontact gestoken kan worden.
HomeWizard komt binnenkort op de markt met de simpele plug-and-play thuisaccu met een capaciteit van 2,7 kWh en een maximaal laad- en ontlaadvermogen van 800 Watt per accu. Je kunt echter meerdere accu’s kopen en als je deze op de juiste manier aansluit mag je het (ont)laadvermogen vermenigvuldigen met het aantal accu’s. Op dit moment is het maximum 4 stuks, dus komt dat neer op 3200 Watt laden en ontladen. Het is echter wel enorm belangrijk om overbelasting van een groep of stopcontact te voorkomen, daarom moet je de verschillende HomeWizard Plug-In Battery thuisaccu’s over verschillende groepen verdelen om overbelasting van een groep of stopcontact te voorkomen. In extreme gevallen zou er door overbelasting brand kunnen ontstaan, dus neem dit serieus en kijk goed naar de adviezen en aansluitmogelijkheden voordat je meerdere accu’s in gebruik gaat nemen.
De HomeWizard Plug-In Battery thuisaccu is in eerste instantie alleen bedoeld voor het opladen met zonnestroom en het terugleveren bij afname van het net. Dit wordt gemonitord door middel van de HomeWizard P1-meter (deze is dus ook vereist voor de werking) in combinatie met de HomeWizard App. Als er bijv. 600 Watt wordt teruggeleverd door de zonnepanelen, dan zal de accu met 600 Watt gaan laden, totdat de 2,7 kWh vol zijn. Wordt 600 Watt van het net afgenomen, dan zal de HomeWizard Plug-In Battery thuisaccu 600 Watt gaan leveren om te sturen op “nul op de meter” (NOM). Er zit altijd enige vertraging tussen het daadwerkelijke verbruik, het doorgeven van de waardes door de P1-meter en het reageren van de accu. Daardoor is exact 0 op de meter niet helemaal haalbaar.
Heb je een vast contract, dan maakt het niet uit wanneer de HomeWizard Plug-In Battery thuisaccu gaat opladen met de panelen. Heb je echter een dynamisch contract, dan maakt dit wel uit, je laadt dan immers de HomeWizard Plug-In Battery thuisaccu graag op als de zonnepanelen terugleveren én het dynamisch uurtarief het laagste op de dag is. Anders laad je mogelijk de HomeWizard Plug-In Battery thuisaccu vol met dure ochtendzon om later tijdens goedkope uren dure stroom uit de accu te halen. HomeWizard heeft aangegeven in eerste instantie geen rekening met dynamische tarieven te houden, maar hiervoor mogelijk later wel met updates te komen.
Financieel gezien wordt de HomeWizard Plug-In Battery thuisaccu pas voor veel mensen interessant als de salderingsregeling vervalt, je voorkomt daarmee bijv. een terugleverboete en voorkomt het betalen van BTW/belasting over afnemen van het net en terugleveren zonder daarvoor BTW/belasting terug te ontvangen. Totdat de salderingsregeling wordt afgeschaft zal de accu voornamelijk geld kosten, zal je deze niet terugverdienen en betreft het vooral kennismaken met de techniek en het streven om maximaal eigen zonnestroom te verbruiken.
Financiële plaatje / return on investment thuisaccu
Bij het berekenen van de return on investment (ROI) van een thuisaccu moet je een aantal factoren meenemen. Denk hierbij aan de Round Trip Efficiency (RTE), waarbij je door de omzetting van AC -> DC -> AC volgens opgave van HomeWizard zo’n 10-30% omzetverliezen zult hebben. Dat betekent dat je 3.1 kWh richting de accu van 2.7 kWh stuurt en er uiteindelijk maar 2.3 kWh uit zult halen en dus per cycle 0.8 kWh verliest. Daarnaast is er natuurlijk sprake van afschrijving. De meeste leveranciers hanteren het uitgangspunt dat er na zo’n 6000 cycles nog 70-80% van de accucapaciteit resteert door degradatie. Daarna werkt de accu nog wel, maar je zou kunnen stellen dat je de aanschafkosten van 1.395 Euro over 6.000 cycles kunt spreiden en daarnaast nog met 10-30% omzetverliezen rekening houden, waardoor je de accu doorgaans pas na 10-20 jaar of in sommige gevallen zelfs nooit zult terugverdienen. De terugleverboete van op dit moment zo’n 11 cent per kWh is in veel gevallen lager dan de overheadkosten van een thuisaccu en doorgaans zal je er, ondanks je gevoel, geld op gaan verliezen. Naarmate thuisaccu’s goedkoper per kWh worden en slimmer met inkoop en verkoop van energie omgaan op basis van tarieven zal je de terugverdientijd naar voren kunnen halen.
HomeWizard heeft met de HomeWizard Plug-In Battery thuisaccu een financieel aantrekkelijk en schaalbaar product ontwikkeld, dat op het moment van schrijven tot een maximum van 4 stuks kan worden uitgebreid. Aandachtspunt is het aansluiten van 1 of meerdere accu’s op een stopcontact, waar niet alle experts 100% achter staan. Het is belangrijk dat de stopcontacten goed zijn aangelegd, de juiste draaddiktes zijn gebruikt en meerdere accu’s over meerdere groepen worden verdeeld. Het netste is om iedere accu op een aparte groep via het stopcontact aan te sluiten en/of meerdere accu’s te combineren op een eigen groep in de meterkast zonder daartussen een stopcontact te gebruiken. Daarvoor is echter wel de juiste (externe) kennis en ervaring vereist, een gemiddelde consument kan dit niet zomaar zelf aansluiten. Veel verzekeringen vereisen ook dat thuisaccu’s door gecertificeerde installateurs worden geplaatst.
De HomeWizard Plug-In Battery thuisaccu wordt later dit jaar verwacht, praktijkervaringen zijn er helaas nog niet. Mocht ik 1 of meerdere exemplaren tot mijn beschikking krijgen dan zal ik de ervaringen hier delen.
Kijk voor meer informatie ook eens op de website van HomeWizard: HomeWizard.com.