De Zendure AIO 2400 is een thuisaccu met stekker die door zijn IP65-rating en ingebouwde verwarming buiten kan staan en opgeladen wordt door 1 of meerdere zonnepanelen. Zendure biedt verschillende oplossingen om duurzaam met energie om te gaan met o.a. off-grid omvormers zoals de Zendure Ace 1500, Zendure Hyper 2000 en Zendure Hub 2000. In deze review behandelen we de Zendure AIO (All-in-one) 2400 met ingebouwde 2.4 kWh LiFePO4 accu en 2 MPPT-trackers voor zonnepanelen.
Zendure AIO 2400 unboxing
De Zendure AIO 2400 wordt geleverd op een pallet en in een omdoos. Na het verwijderen van de omdoos wordt de productverpakking zichtbaar die anders is dan anders: Halverwege lijkt een deuk te zitten, maar dat is niet het geval. Om het product makkelijk uit te kunnen pakken en de zware accu niet hoog te hoeven tillen, is de verpakking halverwege te verwijderen. Je kunt de bovenkant er gemakkelijk afhalen, terwijl de onderkant op zijn plek blijft en hoeft dus niet boven je macht te tillen. In de praktijk werkt dit erg goed, de Zendure AIO 2400 met ingebouwde LFP accu is dan ook makkelijk te unboxen.
In de doos vinden we naast de Zendure AIO 2400 zelf nog een muurbevestigingsbeugel en een staande voet om de thuisaccu op te bevestigen. Daarnaast worden uiteraard de benodigde MC4/PV kabels en een handleiding, bevestigingspluggen en schroeven meegeleverd.















De Zendure AIO 2400 heeft standaard geen 230V AC-stekker, je moet hiervoor een micro omvormer inzetten. Ik heb zowel een Hoymiles 800 Watt als AP Systems 800 Watt micro-omvormer getest en de Hoymiles 800 Watt micro-omvormer paste goed, de afdekkap van de AIO 2400 paste hierdoor nog. De AP Systems of EZ1-M 800 Watt micro-omvormer is te hoog voor de AIO 2400 en hierdoor past de afdekkap niet. Tip: Ga dus niet voor de AP Systems micro-omvormer, maar voor bijv. de Hoymiles 800 Watt micro-omvormer met een wat lager profiel. Nog beter: In maart 2025 komt Zendure met de Zendure Solorflow 800 micro-omvormer incl. accu-aansluiting en bi-directioneel laden, deze past qua formaat ook goed.
De Zendure AIO 2400 kan opgetild worden en over de staander heen worden geschoven. Deze biedt een stabiele basis, maar indien gewenst kan je de AIO 2400 ook aan de muur bevestigen door middel van de meegeleverde muurbeugel. In mijn situatie zal ik de LFP thuisaccu op de grond plaatsen. De AIO is met zijn ingebouwde 2,4 kWh LiFePO4 accu zwaar, maar ik kon hem zelf nog redelijk goed tillen.
In de AIO 2400 zit een LED-strip ingebouwd die aangeeft hoe vol de accu is, of als er bijv. een foutmelding is. Daarnaast kan je via de App voor een leuke lichtshow of lichtvariant kiezen. In de praktijk zal je deze optie echter vaak uitzetten, al is het wel leuk om te zien.







De Hoymiles micro-omvormer wordt op de AIO 2400 bevestigd, de meegeleverde MC4 kabels worden tussen de AIO 2400 en micro-omvormer geplaatst. Er zijn 2 MPPT-trackers, op MPPT 1 kan je 1 zonnepaneel aansluiten en op MPPT 2 kan je 2 zonnepanelen aansluiten. Deze MC4-connectoren worden dus met 1 of meerdere zonnepanelen verbonden. De 2 andere MC4-connectoren worden met de 2 ingangen van de Hoymiles micro-omvormer verbonden, die de stroom vervolgens via de 230V AC-stekker terug aan het huis en net kan leveren. De stroom gaat dus vanaf de zonnepanelen naar de accu of direct naar de micro-omvormer en daarna naar het huishouden of stroomnet als je daar voor kiest. Als de accu vol zit, kan je mits zo ingesteld, automatisch de extra opgewekte zonnestroom aan het net terugleveren zodat er nooit duurzaam opgewekte groene stroom verloren gaat.
De unboxing van de Zendure AIO 2400 is relatief simpel en het bevestigen van de micro-omvormer is in enkele minuten geregeld. De AIO 2400 wordt doorgaans geleverd met een 20-55% volle accu en je kunt deze dus ook zonder zonnestroom aanzetten en installeren.
Zendure AIO 2400 in gebruik nemen
Nadat je de Zendure AIO 2400 aan zet kan je deze aan de Zendure App koppelen. Tijdens dit proces meld je de AIO 2400 op de Wifi aan, daarna vul je de specificaties van de micro-omvormer in, zodat de AIO 2400 weet hoeveel vermogen deze maximaal mag exporteren. Na een succesvolle koppeling verschijnt de AIO 2400 in de Zendure App en kan je deze verder configureren. De eerste stap is uiteraard de beschikbare Firmware-update doorvoeren, wat zowel via Bluetooth als Wifi mogelijk is. Daarnaast valt de “Licht” optie op.
De AIO 2400 heeft over de hele breedte ingebouwde LED-verlichting. Hiermee wordt bij het opstarten het laadpercentage weergegeven door middel van groene LED’s. Maar via de App kan je deze LED’s ook bedienen, je kunt verschillende kleuren maar ook effecten kiezen. Er is zelfs een disco stand 🙂 Allemaal leuk natuurlijk en een stukje marketing, maar in de praktijk zal je de verlichting vaak uitzetten, dimmen of de standaard optie selecteren. Als de Zendure AIO 2400 in je achtertuin staat wil je niet dat je buren een constante lichtshow zien.
Als je eenmaal de App, vermogens en instellingen naar wens hebt geïnstalleerd en voltooid kan je de zonnepanelen aansluiten. De AIO 2400 heeft 2 MPPT trackers waarvan de eerste 1 paneel aan kan en de 2e 2 panelen (Parallel). Check natuurlijk wel altijd de technische specificaties met betrekking tot Voltage, Ampèrage en max Wattage om te voorkomen dat je over de limieten van de MPPT-trackers heen gaat.
Na het aansluiten van 1 of meerdere zonnepanelen waar licht/zon op valt, zal je in de Zendure App zien dat de AIO 2400 gaat opladen. Mocht er gedurende een langere periode geen zon zijn, dan is het handig om de Zendure AC-lader aan te schaffen, waardoor je kunt voorkomen dat in bijv. de winter de AIO 2400 naar 0% acculading zakt, dat is namelijk erg slecht voor de LiFePO4 / LFP accu.
In mijn situatie heb ik 2x Longi 420 Wp zonnepanelen op de Zendure AIO 2400 aangesloten en op goede dagen in januari en februari vul je de AIO 2400 voor +-50%, in lente, zomer en herfst kan je de accu prima iedere dag vol krijgen met een beetje zonnig weer en zelfs nog overschot aan je huis of het stroomnet terugleveren.
In de Zendure App zijn verschillende modi beschikbaar om de thuisaccu te kunnen ontladen. Dit kan bijv. op vaste tijden volgens een dag-/tijdschema, maar ook door middel van koppeling aan een Slimme stekker, zoals een Shelly Plug S of een Shelly 3EM / Pro 3EM.
















Conclusie
De Zendure AIO 2400 is hier nu enige tijd in gebruik, staat buiten en bevalt goed. De ingebouwde verwarming heeft al een aantal keren zijn werk gedaan aangezien het hier regelmatig vriest en ook zijn er al flink wat regenbuien getrotseerd. De Zendure App heeft veel mogelijkheden en werkt goed. In enkele gevallen werden taken uit het schema niet goed opgevolgd, maar de oorzaak hiervan zat in de micro-omvormer, na de stekker opnieuw in het stopcontact te hebben gestoken werkte alles weer naar behoren.
De AIO 2400 is een leuk en handig (maar ook zwaar!) stand-alone product, dat doet waarvoor hij bedoeld is en kan helpen je stroomrekening te verlagen door bijv. tijdens dure dynamische tarief uren terug te leveren.
Ik heb Zendure feedback gegeven op de plaatsing van de MC4-connectoren, als ze deze 90 graden draaien dan zijn de kabels makkelijker los te maken, maar dat is een detail op het geheel.
De AIO 2400 kost 1199 Euro en is op het moment van schrijven nog niet via de Zendure Nederland webshop verkrijgbaar, op https://eu.zendure.com/products/aio-2400?variant=47754296885586 kan je meer informatie vinden.