De Zonneplan Nexus thuisbatterij is primair ontwikkeld om op de onbalansmarkt te kunnen handelen. Daarnaast wordt de Nexus uitgebreid met extra mogelijkheden zoals het opslaan van eigen en overtollige zonnestroom om later op de dag zelf te kunnen gebruiken en teruglevering naar het net en terugleverboetes te voorkomen. Maar wanneer past de Zonneplan Nexus wel of niet bij jouw situatie? En doe je er dus goed aan een Zonneplan Nexus thuisbatterij te kopen? Lees snel verder.
Op het moment van schrijven ondersteunt de Zonneplan Nexus thuisbatterij de volgende modi:
- Handel op de onbalansmarkt
- Opslaan van eigen overtollige zonnestroom voor later gebruik
En het volgende wordt (nog) niet ondersteund:
- Handel op basis van de EPEX Day Ahead markt, ook bekend als dynamische tarieven
Wil je dus je woning verduurzamen, dan kan je de Nexus inzetten om je eigen zonnestroom op te slaan. Omdat de salderingsregeling nog van toepassing is, biedt dit geen of weinig financiële voordelen, maar het stroomnet wordt wel minder belast. Daarnaast is het natuurlijk leuk en interessant om een hoger percentage van de eigen opwek te verbruiken en steeds verder richting zelfvoorzienend te gaan. Wil je de Nexus echter snel terugverdienen en zie je het vooral als een financiële investering met een return on investment, kies dan voor het handelen op de onbalansmarkt. Zonneplan geeft aan dat de terugverdientijd dan zo rond de 4,5-5,5 jaar voor het duurste model van 20 kWh ligt.
Het demomodel van Zonneplan draait inmiddels bijna een jaar en ligt inderdaad netjes op schema om zichzelf in +-5 jaar terug te verdienen. De vraag is echter of de onbalansmarkt zo blijft als deze nu is. Er zijn ontwikkelingen in Europa, zoals project Picasso, waarmee o.a. TenneT en partners de markt meer vanuit Europa gaan benaderen in plaats van voornamelijk lokaal. Hierdoor kunnen landen onderling ook meer in evenwicht komen en zullen mogelijk pieken en dalen wordt afgevlakt. Een andere bedreiging voor de toekomst van de Nexus zijn grootschalige accu’s die her en der in Nederland zullen worden geplaatst. Als de opslag van alle accu’s samen voldoende groot wordt om bij pieken veel op te slaan en bij tekorten terug te leveren, is ook de kans dat de onbalansmarkt wordt overspoeld met nog meer spelers die allemaal in dezelfde vijver gaan vissen. Het resultaat is dat onbalansprijzen/vergoedingen lager zullen worden en hierdoor het verdienmodel van de Zonneplan Nexus onder druk komt te staan.
Gelukkig staat Zonneplan niet stil met de ontwikkelingen en is er dus al een modus toegevoegd om de eigen opgewekte zonnestroom op te kunnen slaan. Met modellen van 10 kWh, 15 kWh en 20 kWh kunnen de meeste huishoudens meerdere dagen/nachten zonder extra stroom van het stroomnet af te nemen. Daarnaast is de Nexus voorzien van een 10 kW omvormer en kan relatief snel laden en ontladen. Dat is nadelig voor de degradatie en levensduur, maar maakt het wel een zeer geschikte thuisbatterij om veel zonnestroom op te slaan als je een groter systeem hebt, of om bijv. bij hoge dynamische prijzen snel en veel stroom terug te kunnen leveren. Die modus is echter (nog) niet beschikbaar.
Concurrenten van de Zonneplan Nexus thuisbatterij zijn bijv. de Tibber Volt en een aantal andere energieleveranciers die met samenwerkingen komen. Alle energieleveranciers vereisen logischerwijs dat je ook stroom bij ze afneemt, je zit voor nu bij de Zonneplan Nexus aan een dynamisch contract van Zonneplan vast, al is er wel aangegeven dat je het product in de toekomst ook buiten Zonneplan om als thuisaccu kunt gaan gebruiken.
De Zonneplan Nexus thuisbatterij is op dit moment een lucratief product dat zichzelf inderdaad snel terug lijkt te gaan verdienen. Wel is de vraag of Zonneplan inderdaad alleen op de onbalansmarkt handelt, of dat ze de Nexus ook inzetten om hun eigen voorspellingen voor de betreffende dag bij te sturen waardoor ze geen boete voor afwijkingen krijgen. Beide zijn natuurlijk prima, als ze de verwachting uiteindelijk maar waarmaken maakt het niet uit waar de vergoeding vandaan komt. Of de Nexus over 1-2-3 jaar ook nog dergelijke rendementen kan maken is maar de vraag, aan de andere kant is Zonneplan innovatief genoeg om andere mogelijkheden te implementeren, dus het betekent sowieso niet dat de accu onbruikbaar wordt.
Gebruikers klagen weleens over het niet altijd duidelijk zijn van de facturatie of de manier van afrekenen door Zonneplan. Er worden immers 2 zaken gemixed: Dynamische tarieven én onbalansmarkt handel, via dezelfde netaansluiting. De Nexus verbruikt in stand-by toch wel zo’n 20-70 Watt, die stroom dien je zelf te betalen, maar dit is wel meegenomen in de terugverdientijd. Daarnaast wordt het lastiger je stroomverbruik in het huishouden goed te monitoren, omdat het laden en ontladen van de Nexus dwars door alles heen gaat. Je stroomverbruik en stroomafname nemen natuurlijk enorm toe als de Nexus 1 of meerdere cycli per dag maakt. Daarnaast zijn er berichten dat de Nexus in de dynamic load balancing modus springt als de zonnepanelen terugleveren of de EV aan het laden is, op dergelijke momenten wordt niet het maximale rendement gehaald. Een andere veelvoorkomende klacht is het kapot gaan of slecht werken van de meegeleverde communicatie dongels. Laten we het allemaal zien als opstartproblemen in een nieuwe markt, waarvan onzeker is hoe deze er over een aantal jaar uit zal zien. Maar laat je daar niet door tegenhouden, het zijn mooie en leuke technologische ontwikkelingen 🙂