ECO Pump Vloerverwarming
ECO Pump

ECO Pump Switch HY-02 Vloerverwarming Pompschakelaar – Bespaar stroom met je vloerverwarming

Vloerverwarming is erg comfortabel, maar wat veel mensen zich niet beseffen is dat de pomp van de vloerverwarming 24/7 aan staat, ondanks dat de verwarming zelf meestal uit staat. Er wordt dan dus koud water rondgepompt, dat heeft geen nut, maar kost wel veel energie. In de meeste gevallen betreft het een pomp met een vermogen van 45-90 Watt. Dan is een rekensommetje snel gemaakt: 90 x 24 x 365 = 788.4 kWh per jaar x 0,21 Euro = 165 Euro per jaar. Dat is voor een gemiddeld gezin 15-20% van het jaarlijks stroomverbruik!

Het zou natuurlijk erg mooi zijn als je de pomp alleen aan zet als de verwarming aan staat en de ingestelde temperatuur hoger is dan de huidige temperatuur. Dit heb ik in eerste instantie opgelost met verschillende combinaties van Domoticz, een Smartwares Thermostaat, een Smartwares stopcontact schakelaar, Toon van Eneco, een HomeWizard en een HomeWizard Heatlink. Wat ik daarnaast ook heb gedaan is sowieso 1-2x per dag automatisch de pomp een paar minuten aanzetten, zodat het water wel circuleert om vastlopen van het systeem te voorkomen.

Bovenstaande oplossingen werken wel, maar zijn foutgevoelig en doen niet altijd precies wat je wil. Stel je dit te strikt in, dan kan de pomp van de vloerverwarming soms wel 1x per minuut aan of uit gaan, dat is niet goed voor de levensduur. Of de marge is te groot en dan gaat de pomp maar sporadisch aan. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een betere oplossing en gelukkig heb ik die gevonden!

Na wat rondstruinen op internet kwam ik de ECO Pump Switch HY-02 Vloerverwarming Pompschakelaar tegen. Een relatief simpel apparaat dat makkelijk in te stellen is en precies doet wat je wil: De pomp aanzetten als het water in de toevoerbuis warmer is dan x graden, deze weer uitschakelen als het toevoerwater van de verwarming kouder is en eenmaal per dag het systeem even circuleren om vastlopen te voorkomen.

Ik heb de ECO Pump via bol.com (Bekijk de ECO Pump op Bol.com) besteld en deze was de volgende dag binnen. De kosten van 42,50 Euro lijken hoog, maar op basis van het rekensommetje hierboven heb je deze dus al na 3-4 maanden terugverdiend, dat is gewoon een goede investering.

De installatie was erg simpel. Er zit een klemmetje aan het systeem dat je op de toevoerbuis klikt, deze meet de temperatuur. De ECO Pump druk je in het stopcontact en deze kan nu het klemmetje via het snoertje uitlezen. Stel de ECO Pump zo in dat hij boven temperatuur x inschakelt (Bij mij 28 graden) en dat hij eenmaal per dag sowieso even de pomp opstart. Druk de stekker van de pomp zelf in de ECO Pump en that’s it!

Let op: Op zeer warme dagen zoals in juli 2018 haal je soms de 28 graden binnen ook. In mijn geval ging de vloerverwarming daardoor tijdens hete dagen ook aan. Je kunt dan de temperatuur wat hoger instellen of de ECO Pump even uit het stopcontact verwijderen.

ECO Pump bekijken en kopen

Klik op onderstaand product voor meer informatie of om deze te bestellen:

Bekijk ook

Homey

Homey ook te koop in Verenigd Koninkrijk en Scandinavië

Athom, het Nederlandse bedrijf achter Homey, kondigt vandaag de internationale lancering van haar product aan. Vanaf …

Philips Hue Candle E14 fitting

Philips Hue Candle: E14 kaarslamp met kleine E14-fitting voor regelbare LED-sfeerverlichting

Hue lampen met kleine E14 fitting waren tot nu toe helaas niet verkrijgbaar, maar Philips …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *