HomeWizard HeatLink
HomeWizard HeatLink

HomeWizard HeatLink – Review

Het op afstand kunnen bedienen van je verwarming heeft een aantal voordelen. Zo kan je bijvoorbeeld de verwarming alvast aanzetten als je naar huis rijdt. Maar even snel controleren of je de verwarming wel hebt uitgezet als je op vakantie gaat is natuurlijk ook een mooi voordeel. In deze review behandelen we de HomeWizard HeatLink, een klein apparaatje dat als uitbreiding voor de HomeWizard kan worden gebruikt en geschikt is voor CV-ketels en thermostaten die compatible zijn met OpenTherm.

Inhoud verpakking

In de verpakking zitten de volgende onderdelen

  • HomeWizard HeatLink
  • Adapter
  • Handleiding
  • 2 S-poort connectors

De HeatLink is hetzelfde vormgegeven als de EnergyLink en HomeWizard, al verschillen ze wel iets van grootte.

Belangrijk

Niet iedere CV-ketel / HR-ketel en thermostaat zijn geschikt voor het gebruik met de HeatLink. HomeWizard heeft een HeatLink checker ontwikkeld om te bepalen of je de HeatLink kunt gebruiken. Je vindt deze checker op: http://www.homewizard.nl/heatlinkchecker/index.html.

HeatLink installeren
HeatLink installeren

Installatie

De HomeWizard HeatLink wordt geplaatst tussen de CV-ketel en Thermostaat, die beide OpenTherm compatible dienen te zijn. Hiervoor wordt een dunne kabel gebruikt met 2 of 3 aders. Het is mogelijk om deze bestaande kabel ergens op een handige plaats door midden te knippen, of om een korte extra kabel te gebruiken als je de HeatLink dicht bij de CV-ketel of bij de thermostaat wilt en kunt plaatsen. In mijn geval hangt de thermostaat op de muur die direct aan de meterkast grenst. Ik heb de HeatLink dus in de meterkast geplaatst en met een korte extra kabel verbonden met de thermostaat. Bij de HeatLink worden twee zogenaamde S-poort connectors meegeleverd. Deze connectoren zijn gemakkelijk op de kabel te plaatsen en hierdoor kunnen ze in de HeatLink worden geklikt.

De HeatLink haalt zijn voeding uit een 230V-adapter met de voor HomeWizard gebruikelijke USB-aansluiting op het apparaat zelf. Om de HeatLink aan de HomeWizard te koppelen ga je in de HomeWizard App naar de opties Apparaten en kies voor het toevoegen van een nieuw apparaat. Selecteer Verwarming en daarna HeatLink. Druk nu de stekker in het stopcontact en de HeatLink wordt automatisch aan de HomeWizard gekoppeld. Na het koppelen kan je de gewenste temperaturen voor de 4 beschikbare presets instellen: Thuis, Afwezig, Comfort en Slapen.

De HeatLink kan gebruikt worden om de temperatuur en status te monitoren. Maar je kunt er natuurlijk ook de temperatuur handmatig mee instellen, of deze koppelen aan een Smartwares thermometer in een bepaalde ruimte. Door middel van de HomeWizard App kan je verschillende taken instellen om de temperatuur aan te passen, denk hierbij aan gedetecteerde beweging door een sensor, of een bepaalde tijd, etc.

De installatie was een fluitje van een cent en na enige tijd werd de ingestelde temperatuur zichtbaar in de App. Het was mij niet direct duidelijk wanneer de thermostaat werd overruled, of wanneer de op de thermostaat ingestelde temperatuur leidend was, de hiervoor gebruikte icoontjes kunnen iets groter en duidelijker worden weergegeven. Het instellen van de gewenste temperatuur werkte in ieder geval naar behoren en ook het buitenshuis en onderweg bedienen van de verwarming werkt goed, mits je de HomeWizard op de juiste manier hebt geconfigureerd.

Functionaliteiten in de HomeWizard App

De HeatLink is alleen te gebruiken in combinatie met de HomeWizard en de HomeWizard App. Klik op onderstaande screenshots om deze te vergroten.

In de App is het mogelijk om een preset te selecteren, deze wordt op dat moment actief. Ook kun je schakelen tussen bediening via de App of handmatig via de thermostaat. Verder geeft de App terugkoppeling over of de HR-ketel actief is of niet en of deze dan wordt gebruikt om water te verwarmen voor bijvoorbeeld een bad, douche of kraan, of voor de centrale verwarming.

Conclusie

De HeatLink is een simpele manier om je huis slim te verwarmen. Er is geen dure slimme thermostaat nodig die in het zicht hangt en de HeatLink integreert erg mooi met de functionaliteiten van de HomeWizard App en de daarop aangesloten randapparatuur. Door slimme taken te maken kan je het comfort in je huis verhogen, zonder dat je er zelf naar om hoeft te kijken.

De bediening van de App is duidelijk, al mag het icoontje rechts bovenin wel iets groter worden gemaakt. Op een tablet is deze misschien prima te bekijken, maar op een 6″ Google Nexus vond ik deze aan de kleine kant. Maar gelukkig is dat een detail op het geheel, de overige bediening is intuïtief en duidelijk.

HomeWizard
HomeWizard

Je kunt de HomeWizard HeatLink voor 129,95 Euro kopen op http://www.homewizard.nl/homewizard-heatlink.html, er worden geen verzendkosten in rekening gebracht.

HomeWizard biedt naast de HeatLink nog veel meer producten aan. Kijk daarvoor op www.homewizard.nl.

Bekijk ook

HomeWizard

HomeWizard starter kit – Review

HomeWizard is de naam voor een product waarmee je domotica-oplossingen voor in en om het huis …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *