HomeWizard
HomeWizard

HomeWizard starter kit – Review

HomeWizard is de naam voor een product waarmee je domotica-oplossingen voor in en om het huis kunt bedienen en inzicht kunt krijgen in de huidige status ervan. Daarnaast kan je meerdere HomeWizard-producten met elkaar koppelen, waardoor je de inrichting van je huis slimmer kunt maken. HomeWizard biedt veel verschillende producten aan die zich richten op schakelen, verlichting, signaleren, energie, verwarming, weer en gordijnen. Het centrale punt van al deze apparaten is de HomeWizard zelf. In deze review behandelen we de HomeWizard Starter Kit.

HomeWizard Starterkit productverpakking
HomeWizard Starterkit productverpakking

HomeWizard starter kit – Inhoud

De HomeWizard starter kit bestaat uit:

 • 1 x HomeWizard
 • 2 x Smartwares draadloze plug-in schakelaar SH5-RPS-36A
 • 1 x Smartwares afstandsbediening 4 kanaals SH5-TDR-F
 • 1 x HomeWizard / Smartwares 868Mhz thermo-hygrometer

In de productverpakking zijn de verschillende onderdelen goed en degelijk verpakt. Naast de apparatuur zelf zit er uiteraard ook een handleiding bij. Onder de laag met apparatuur zit nog een ruimte waar de afstandsbediening en een aanvullende handleiding zijn verborgen. Dit viel in eerste instantie niet direct op.

HomeWizard box
HomeWizard box

HomeWizard

Het HomeWizard kastje is een compact wit kastje. De voeding wordt verzorgd door een adapter met USB-aansluiting. Er wordt daarnaast een USB-kabel meegeleverd om de HomeWizard via een laptop of PC te kunnen installeren als dat via de iOS of Androids Apps niet lukt. Op het kastje zitten 3 lampjes: WiFI, RF en Power. Achterop zit naast de USB-aansluiting een reset knop, die je zoals gewoonlijk met bijvoorbeeld een paperclip kunt indrukken.

Aan de onderkant van de HomeWizard zitten de sleuven waarmee je de box aan de muur kunt bevestigen door deze over de kop van schroeven of spijkers te schuiven.

Smartwares Schakelaar
Smartwares Schakelaar

Smartwares draadloze plug-in schakelaar

Onderdeel van de starter kit zijn twee draadloze schakelaars voor in het stopcontact. Deze kunnen via de meegeleverde afstandsbediening of via de iOS of Android app bediend worden. Op de voorkant zit een knop waarmee je ze handmatig aan of uit kunt zetten. In deze knop zit een rood lichtje, waardoor je kunt zien of de schakelaar aan of uit staat.

Het koppelen van de schakelaars staat niet in de bijgeleverde handleiding beschreven. Via Google kwam ik uit op een digitale handleiding (http://www.homewizard.nl/media/HomeWizard%20pakket_handleiding_HR.pdf) en hierin werd perfect uitgelegd hoe het koppelen met de App of afstandsbediening geregeld kan worden, een fluitje van een cent en binnen 10 seconden geregeld.

Smartwares Afstandsbediening
Smartwares Afstandsbediening

Smartwares afstandsbediening

Om schakelaars, zoals die voor stopcontacten en lampen, te bedienen, wordt een afstandsbediening meegeleverd. De afstandsbediening kan maximaal 4 schakelaars bedienen en kan ze stuk voor stuk aan- of uitzetten, of allemaal in één keer aan- of uitzetten.

Een kleine batterij wordt meegeleverd en verder werkt de afstandsbediening prima.

Thermo- & hygrometer
Thermo- & hygrometer

HomeWizard / Smartwares thermo-hygrometer

Het laatste item in de starter kit is de Smartwares thermo- & hygrometer. De koppeling met de app is erg makkelijk, in de app voeg je een thermo- en hygrometer toe, je haalt de batterijen er even uit, doet ze er weer in en de koppeling is voltooid. De Smartwares hygro- & thermometer toont zoals je verwacht de temperatuur in graden Celsius en het percentage luchtvochtigheid. Deze waarden zijn via de app inzichtelijk en daarnaast wordt er ook een handige historie bijgehouden.

Installatie HomeWizard en bijgeleverde producten

De installatie van de HomeWizard is erg simpel. Wel ondervond ik problemen met de Android app, de installatie werkte niet zoals gehoopt en ik moest de bijgeleverde USB-kabel in de HomeWizard plaatsen, met mijn laptop verbinden en software van http://www.homewizard.nl/downloads downloaden. Deze stap stond echter netjes als opmerking in de handleiding vermeld als aanvullende handeling bij de Android app als die de installatie niet goed kon voltooien, dit is dus geen onvoorzien iets en na deze download werkte de installatie prima.

De stappen voor de installatie zijn als volgt:

 1. Doe de USB-adapter in het stopcontact en sluit de USB-kabel op de HomeWizard aan
 2. Installeer de Android of iOS App
 3. De App verbindt met het WiFi-netwerk dat de HomeWizard voor de installatie zelf opzet
 4. Voer je e-mailadres en tweemaal het gewenste wachtwoord in
 5. Kies de tijdzone
 6. Kies het gewenste WiFi-netwerk en voer het wachtwoord in
 7. Klaar!

Na deze stappen kan je beginnen met het toevoegen van de aanvullende hardware. Dit zal ik verder niet uitgebreid behandelen, omdat de betreffende handleidingen hierin voorzien en het daarnaast per product verschilt.

HomeWizard App
HomeWizard App overzicht
HomeWizard App
HomeWizard App Hardware

HomeWizard App

De HomeWizard App is zowel voor iOS als Android verkrijgbaar. In de App kan je hardware toevoegen, maar ook uitlezen, koppelen en schema’s aanmaken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om al je lampen en andere apparatuur op een bepaalde tijd uit te schakelen, of de kleur van je lampen te veranderen onder bepaalde omstandigheden. Ook kun je ervoor zorgen dat lampen aangaan als je een deur opent. De App is gebruiksvriendelijk en erg uitgebreid.

HomeWizard kopen

HomeWizard producten kan je via verschillende webshops bestellen. Omdat HomeWizard ook een eigen webshop heeft en de prijs daar gelijk is aan andere aanbieders, heb ik de starter kit via de webshop van HomeWizard besteld: http://www.homewizard.nl/shop/homewizard.html. Als je de producten voor 17:00 bestelt, worden ze dezelfde dag nog verzonden. Ik ontving de bestelling netjes de volgende dag in huis. De HomeWizard productverpakking zat goed verpakt in een omdoos.

Conclusie

HomeWizard
HomeWizard

De HomeWizard Starter kit is een handige basisset om mee te beginnen. De producten zijn van goede kwaliteit en werken erg goed. Het instellen en de app werken intuïtief en de prijs is marktconform. Zoals bij iedere starter kit is de functionaliteit beperkt, maar door het ruime HomeWizard assortiment kan je dit snel uitbreiden met de gewenste onderdelen.

Kijk voor meer informatie over de HomeWizard starter kit op http://www.homewizard.nl/homewizard-starter-kit.html.

HomeWizard is de naam voor een product waarmee je domotica-oplossingen voor in en om het huis kunt bedienen en inzicht kunt krijgen in de huidige status ervan. Daarnaast kan je meerdere HomeWizard-producten met elkaar koppelen, waardoor je de inrichting van je huis slimmer kunt maken. HomeWizard biedt veel verschillende producten aan die zich richten op schakelen, verlichting, signaleren, energie, verwarming, weer en gordijnen. Het centrale punt van al deze apparaten is de HomeWizard zelf. In deze review behandelen we de HomeWizard Starter Kit. HomeWizard starter kit - Inhoud De HomeWizard starter kit bestaat uit: 1 x HomeWizard 2 x Smartwares draadloze plug-in schakelaar…

HomeWizard Starter kit

Prijs - 75%
App - 85%
Installatie - 85%
Kwaliteit - 85%

83%

Aanrader!

De HomeWizard in combinatie met starter kit is een mooi en handig basisproduct. De installatie is simpel en de werking is goed. De app werkt erg goed en is duidelijk. Een echte aanrader!

User Rating: 1.81 ( 8 votes)

Bekijk ook

HomeWizard EnergyLink

HomeWizard EnergyLink – Review

HomeWizard EnergyLink is een klein apparaatje waarmee je het energieverbruik via een slimme meter kunt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *