ICS-2000
ICS-2000

ICS-2000 Internet Control Station – KlikAanKlikUit – Review

Het ICS-2000 Internet Control Station (Octopus) van KlikAanKlikUit is het centrale punt van je eigen Domotica oplossing. In deze review behandelen we dit station waarmee je vele verschillende apparaten kunt schakelen, aan elkaar kunt koppelen en waarmee je zelfs je huis van een alarm kunt voorzien.

Inhoud verpakking

 1. ICS-2000 Internet Control Station (Octopus)
 2. Voedingsadapter
 3. LAN-/netwerkkabel
 4. P1-kabel (werkt met slimme energiemeters met P1-aansluiting)
 5. Nederlandse gebruikershandleiding

Technische informatie & specificaties

 • Aantal te koppelen ontvangers: 200+ apparaten in 16 kamers
 • Gratis app voor iPads, iPhones en Android tablets en smartphones
 • Intern geheugen 3 Mb
 • Kopieert signalen van bestaande zenders
 • ‘Regels’ aanmaken (scenes/timers): Ja
 • In te stellen timers: 100 timers, 100 scenes
 • Type verbinding: Ontvangen, Zenden
 • Afmetingen (HxBxD): 12,6 x 12,7 x 3,3 cm
 • Frequenties:
  • Een-weg communicatie (433,92 MHz)
  • Twee-weg communicatie (868 MHz)
  • ZigBee (2.4 GHz)
 • Toepassingsgebied: Binnen
 • Voeding: 5V power adapter
 • Zendbereik: Binnenshuis tot 70 meter en buitenshuis 120 meter (afhankelijk van lokale omstandigheden)

Installatie

ICS-2000 Aansluitingen
ICS-2000 Aansluitingen

De installatie van de ICS-2000 Octopus bestaat uit de volgende stappen:

 1. Sluit de netwerkkabel aan op een router of switch
 2. Sluit eventueel de P1-kabel aan op de slimme energiemeter
 3. Sluit de voedingsadapter aan
 4. Download de KlikAanKlikUit App voor iOS of Android
 5. Start de App
 6. Maak een account aan via de App, druk wanneer daar om gevraagd wordt op de knop bovenop de ICS-2000

Nu is de ICS-2000 gekoppeld aan je account en mobiele App. Het Control Station is natuurlijk bedoeld om randapparatuur op aan te sluiten. Voorbeelden van apparatuur die je kunt koppelen zijn:

APIR2150
APIR2150

Let op: De ICS-2000 ondersteunt alleen KlikAanKlikUit apparatuur waarvan de productcode met een A begint. Apparatuur van andere leveranciers zoals Smartwares, HomeWizard, etc. wordt slecht of niet ondersteund, kies voor een goede werking dus altijd voor ondersteunde KlikAanKlikUit producten! 

Gebruik van de App

KlikAanKlikUit App openingsscherm
KlikAanKlikUit App openingsscherm

De App is makkelijk te installeren en de gebruikersinterface is overzichtelijk en duidelijk. De eerste actie die je uitvoert is het aanmaken van een ruimte, bijvoorbeeld de woonkamer of gang. Na het aanmaken van de ruimte kan je daar apparaten aan toevoegen. Deze kan je selecteren uit een lijst. Daarna druk je op “Koppelen” en activeer je de koppel optie op het gewenste apparaat. Daarna is het apparaat beschikbaar om in scenes of taken gebruikt te worden. Denk aan een actie waarbij een bewegingssensor een lamp activeert.

De App werkt prima, maar, ik mis persoonlijk op het openingsscherm een dashboard met daarop de status van een aantal centrale aangesloten devices. Dit overzicht is wel beschikbaar, maar dan alleen per ruimte en deze dien je dus eerst te selecteren. Mogelijk volgt dit in een nieuwe versie, het is geen onoverkomelijk probleem.

Scenes

Een scene is een opeenvolging van een aantal acties met hier en daar desgewenst een instelbare vertraging. Een scene kan regels inschakelen, maar een regel kan ook een scene afspelen met daarin bijvoorbeeld andere regels. De vertraging is instelbaar tussen 1 seconde en 24 uur, met een nauwkeurigheid van 1 seconde. Vertragingen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om een alarm na x minuten uit te schakelen, of een lamp die door beweging is geactiveerd na x minuten te dimmen of uit te schakelen. Het aanmaken, aanpassen en verwijderen van werkt intuïtief en simpel.

Regels

Regels
Regels

Regels kunnen gebruikt worden om op een bepaalde tijd, of door een bepaalde trigger zoals een bewegingssensor, een scene te activeren. In dit voorbeeld (klik op de afbeelding voor een grote versie) wordt Scene 1 afgespeeld op het moment dat sensor Beweging 1 geactiveerd wordt door beweging. Er is ook een combinatie van triggers en acties mogelijk. Erg handig!

Camera’s

In de App kunnen ook KlikAanKlikUit IP-camera’s worden toegevoegd. Helaas hadden wij tijdens het schrijven van deze review geen geschikte camera beschikbaar om deze optie te testen, deze volgt mogelijk later.

 

Positieve punten

 1. Breed platform met erg veel uitbreidingsopties
 2. Ondersteuning voor meerdere frequenties, waardoor je de meestgebruikte platformen kunt bedienen
 3. Makkelijke installatie
 4. Mooie vormgeving
 5. iOS en Android App met veel opties
 6. Duidelijke gebruikersinterface en goede handleiding
 7. Er is een Ethernet (netwerk) aansluiting mogelijk, geen WiFi. Ik persoonlijk vind dit een voordeel, omdat een bekabelde verbinding nog altijd stabieler is dan WiFi.

Verbeterpunten

 1. De App heeft geen dashboard met daarop een beknopte status van alle aangesloten apparaten, wel is dit per ruimte inzichtelijk
 2. Het koppelen van apparaten werkt niet altijd direct, er zijn soms meerdere pogingen nodig, maar dit kan ook aan de gebruikte sensoren liggen, het is niet altijd te reproduceren
 3. Indien je de ICS-2000 ergens anders dan in de meterkast wil monteren, dan is het niet mogelijk om hiervoor WiFi te gebruiken, een bekabelde verbinding is vereist.
 4. Er worden alleen KlikAanKlikUit producten ondersteund.

Conclusie

Het ICS-2000 Internet Control Station is mooi om te zien, makkelijk om aan te sluiten en is makkelijk om te bedienen. De App werkt prima en het toevoegen en gebruiken van apparaten in scenes en regels werkt zoals je verwacht. Er zijn zeer veel uitbreidingsopties mogelijk.

KlikAanKlikUit
KlikAanKlikUit

De ICS-2000 Internet Control Station voor deze review is ter beschikking gesteld door KlikAanKlikUit.

3 Reacties

 1. Het type-Par 1000 van klikaanklikuit word dus niet onder steunt.
  En de afstand bediening Type TMT-2100 dus ook niet.
  En het type van klikaanklikuit Type: YCT-100 dus ook niet wat moet ik met deze type wat ik in huis hebt.
  en ik heb ook nog een wandschakelaar met 2 draaischijven ( a-b-c-d-e) letters (1-2-3-4 enz ) word dus ook niet ondersteund.
  ik heb nl een OCTOPUS CONTROL STATION gekocht en ik zou geen probleem hebben want ik kan mijn oudere systemen hier aan te koppelen zijden ze bij Hornbach.
  hebben julie een oplossing voor mij?
  Groetjes van Rob uit Haelen

  • Klopt, zie ook de rode opmerking in het artikel dat alleen KlikAanKlikUit apparatuur waarvan de eerste letter van het typenummer begint met een A wordt ondersteund.

   Wij kunnen u hier helaas niet mee helpen, u dient terug te gaan naar Hornbach of contact op te nemen met KlikAanKlikUit voor een oplossing.

 2. Ik heb een nieuwe router geïnstalleerd. Nu werkt mijn ICS 2000 niet meer. Hoe kan ik de verbinding maken zonder te resetten en alkes opnieuw in te stellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *