Hue Bewegingsmelder
Hue Bewegingsmelder

Philips Hue bewegingsmelder (motion sensor) – Review

Philips Hue lampen worden in steeds meer huizen gebruikt. Doorgaans worden ze door middel van een afstandsbediening of App bediend, maar Philips heeft onlangs de Hue Motion Sensor (Bewegingsmelder) uitgebracht. In deze review behandelen we deze nieuwe sensor uit het Hue-assortiment.

Hue bewegingsmelder inhoud verpakking
Hue bewegingsmelder inhoud verpakking

Inhoud verpakking

In de verpakking zitten de volgende onderdelen:

  1. Hue bewegingsmelder
  2. Handleiding
  3. Bevestigingsmaterialen

Installatie

Bevestigingsmaterialen
Bevestigingsmaterialen

De installatie van de Hue Bewegingsmelder is erg eenvoudig en bestaat uit 2 stappen:

Het aanmelden van de bewegingsmelder

Als je de motion sensor uit de verpakking haalt dan zit er een plastic stripje in dat de batterij beschermt. Trek het lipje eruit en de sensor wordt geactiveerd. Nu is deze te koppelen aan de Hue Bridge (niet inbegrepen!) door middel van de Philips Hue App. Kies voor de optie Accessoires, dan voor de bewegingsmelder. Klik op Zoeken en de sensor wordt binnen een aantal seconden gevonden. Wijs de sensor aan een bestaande kamer toe en de betreffende lampen worden door beweging automatisch ingeschakeld.

Tijdens het toekennen aan de ruimte is het niet mogelijk een nog niet bestaande kamer toe te wijzen, maak dus eventueel van tevoren een nieuwe kamer aan als je de bewegingsmelder in een nieuwe kamer plaatst.

Nadat de installatie voltooid is, kan je nog twee variabelen instellen: De lichtgevoeligheid en de bewegingsgevoeligheid. Door een slider te bewegen krijg je op basis van de huidige lichtinval of beweging direct terugkoppeling of deze de sensor zouden activeren of niet. Deze feedback is erg handig, omdat de sensor ook bepaalt of een lamp überhaupt geactiveerd moet worden of niet, omdat er bijvoorbeeld voldoende daglicht binnenkomt.

Het bevestigen van de bewegingsmelder

Sensor op kozijn
Sensor op kozijn

Philips levert in de verpakking een aantal bevestigingsmaterialen mee. Naast een plug en schroef, wordt er ook een handig magnetisch bevestigingsblokje meegeleverd. Deze heeft door zijn vorm en door het materiaal de eigenschap dat hij enigszins te vervormen is. En omdat hij magnetisch is, kan je de bewegingsmelder erg makkelijk en zonder de plug en schroef te gebruiken, op metalen oppervlakken bevestigen. In het blokje zit een uitsparing, waarmee je de schroef in de muur kunt bevestigen als het een niet-metalen ondergrond betreft.

[bol_product_links block_id=”bol_58bf293c1f43f_selected-products” products=”9200000065624055″ name=”Hue Motion” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”350″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

In de praktijk werkt dit magnetische blokje erg goed! Ik kon de bewegingsmelder in verschillende posities op deurkozijnen plaatsen, zonder de schroef te hoeven gebruiken. Doordat het blokje redelijk flexibel is, kan je de sensor ook nog enigszins de goede kant op richten. Goed gevonden Philips!

Sensor op kozijn
Sensor op kozijn

Conclusie

Philips heeft met de Hue bewegingsmelder een compact, simpel, efficiënt en goed werkende sensor ontwikkeld die de Philips Hue lampen serie perfect aanvult. Ik heb er niets op aan te merken en kan ze iedereen aanraden. Het enige minpunt is mogelijk de prijs, maar die zal misschien in de loop der tijd nog iets zakken.

Bekijk ook

Philips Hue Lightstrip Plus 2m

Philips Hue Lightstrip Plus 2m – Review

De Philips Hue Lightstrip Plus is de nieuwste versie van de lightstrip uit de Hue lijn …

Philips Hue White Ambiance

Philips HUE White Ambiance Starterpack met 2 LED E27 lampen, bridge en dimmer – Review

Philips Hue verlichting is het breedst ondersteunde platform om lampen draadloos te schakelen. De Philips …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *