Smartwares 868Mhz Watermelder SH8-WD-TR
Smartwares 868Mhz Watermelder SH8-WD-TR

Smartwares 868Mhz Watermelder SH8-WD-TR – Review

Lekkage bij bijvoorbeeld een wasmachine of vaatwasser komt helaas regelmatig voor. Meestal kom je hier te laat achter en dan is er al schade veroorzaakt door de vele liters water. Een lekbak voor een wasmachine heeft maar een beperkte capaciteit, als je er snel genoeg achter komt en je er op tijd bij bent kan je grote schade voorkomen. In deze review behandelen we daarom de Smartwares Watermelder, type SH8-WD-TR.

Watermelder onderdelenInhoud verpakking

De Smartwares 868Mhz Watermelder SH8-WD-TR wordt geleverd in een white label verpakking, inclusief beknopte handleiding en 3 AAA-batterijen. De watermelder heeft de vorm van een druppel en is leuk vormgegeven.

Specificaties

De watermelder is voorzien van een 868MHz chip, met als voordeel 2-richtingscommunicatie voor extra betrouwbare meldingen en een stabiel bereik. Ook kan de melder doorgeven wanneer de batterijen vervangen moeten worden.

Watermelder achterkant
Watermelder achterkant met 3 contactpunten

Detectie van water vindt plaats met 3 contactpunten onderop de melder. Zodra 2 hiervan contact maken met water, volgt er alarm.

  • Alarmsignaal: 90dB (en SMS-optie en push-notificatie via HomeWizard)
  • Frequentie: 868MHz
  • Voeding: 3x AAA batterij (meegeleverd)
  • Afmetingen: 91 x 75 x 23 mm
  • Batterijduur: ± 5 jaar op basis van een ideale situatie
  • Geschikt voor gebruik binnenshuis

Installatie

De Smartwares Watermelder kan op verschillende manieren gebruikt worden:

  1. Alleen het gebruik door middel van geluidssignalen
  2. Geluidssignalen en koppelen met bijvoorbeeld een HomeWizard-systeem

In beide gevallen zijn de eerste stappen van de installatie hetzelfde. Maak de buitenkant van de behuizing los. Klik één van de twee binnenste delen los. Als je alleen het geluidssignaal wilt gebruiken plaats je nu de 3 AAA-batterijen. Daarna kan je de twee delen van de behuizing weer terugplaatsen en is de watermelder gereed voor gebruik. Wil je de watermelder koppelen met bijvoorbeeld een HomeWizard, dan start je nu de HomeWizard App. Ga naar de optie Apparaten -> Toevoegen -> Watermelder. Kies de optie Koppelen, druk nogmaals op Koppelen en plaats binnen 10 seconden de batterijen. De watermelder wordt nu gekoppeld en je kunt een naam invoeren. Na deze handeling is de watermelder ook voor eventuele taken te gebruiken, waarbij je op het moment dat er water wordt gedetecteerd notificaties kunt instellen of andere devices kunt activeren, zoals bijvoorbeeld een waarschuwing door middel van slimme lampen, of een geluidssignaal.

Horizontaal geplaatste watermelder
Horizontaal geplaatste watermelder

Nu is de watermelder klaar om geplaatst te worden. Aan de achter-/onderkant van de watermelder zitten drie contactpunten die op het moment dat er meerdere contact maken met water de melder activeren. De melder dient dus plat op de grond geplaatst te worden en door de vorm van de behuizing kan je ook niet anders, want door de druppelvorm blijft deze niet rechtop staan.

Leg de melder op de plaats waar tijdens een eventuele lekkage het water als eerste terecht zal komen, bijvoorbeeld onder de kraan of op het punt waarop de waterslang het apparaat in gaat.

Het gebruik

Om te testen of de watermelder goed werkt en om een lekkage te simuleren, heb ik een bakje met een klein laagje water gevuld. Direct nadat meerdere contactpunten het water raken volgt het alarmsignaal dat op zich goed hoorbaar is als je er dichtbij bent. Als de watermelder op zolder ligt, de wasmachine geluid maakt en je zit in de woonkamer met een gangdeur dicht, dan betwijfel ik of je het geluid zult horen. Daarom is het aan te raden om de watermelder in combinatie met een HomeWizard te gebruiken, dan weet je zeker dat er los van het geluidssignaal, ook één of meerdere mobiele telefoons een melding geven.

De watermelder werkt op 868Mhz en er is terugkoppeling over de status van de batterijen.

Conclusie

HomeWizard
HomeWizard

De Smartwares 868Mhz Watermelder SH8-WD-TR is makkelijk in gebruik te nemen en kan los worden gebruikt. In de praktijk is het echter aan te raden een aanvullend systeem zoals de HomeWizard te gebruiken voor extra zekerheid. In de HomeWizard App is de watermelder snel toe te voegen en kunnen er taken aan gekoppeld worden die goed werken. De watermelder signaleert snel de eventuele lekkage en door de terugkoppeling van de batterijstatus kan je deze tijdig vervangen. Erg simpel in gebruik en kan hoge kosten door waterschade voorkomen, een aanrader!

In de HomeWizard shop kan je de watermelder voor 38,75 Euro aanschaffen: http://www.homewizard.nl/smartwares-868mhz-watermelder.html.

Bekijk ook

Smartwares SH5-RFD-A Fitting met dimfunctie

Smartwares E27 fitting SH5-RFD-A met dimfunctie – Review

De Smartwares SH5-RFD-A fitting is geschikt voor (dimbare) lampen met E27 fitting. In deze review behandelen …

HomeWizard / Smartwares 868Mhz draadloos weerstation

HomeWizard / Smartwares 868Mhz draadloos weerstation – Review

Een weerstation bestaat uit meerdere onderdelen zoals een regenmeter, windmeter, display en thermo- & hygrometer …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *