Smartwares E27 fitting SH5-RFD-A met dimfunctie – Review

Smartwares SH5-RFD-A Fitting met dimfunctie
Smartwares SH5-RFD-A Fitting met dimfunctie

De Smartwares SH5-RFD-A fitting is geschikt voor (dimbare) lampen met E27 fitting. In deze review behandelen we deze fitting, die het mogelijk maakt om normale LED, halogeen- en spaarlampen te schakelen via een Smartwares afstandsbediening of bijvoorbeeld een HomeWizard.

Inhoud verpakking

De fitting wordt geleverd in een plastic verpakking met beknopte productbeschrijving. Mocht je nog geen afstandsbediening of andere 434 MHz zender hebben, dan dien je deze apart aan te schaffen.

Installatie

De installatie van de Smartwares SH5-RFD-A is erg gemakkelijk. Draai de normale lamp uit de fitting, draai de Smartwares SH5-RFD-A in deze fitting en draai daarna de lamp in de Smartwares SH5-RFD-A. Zet de stroomschakelaar van de lamp aan. Hou de afstandsbediening of de App waarmee je wilt koppelen paraat. Druk nu 3 seconden met een puntig voorwerp op het kleine geïntegreerde knopje in de fitting. Het kleine lampje ernaast gaat knipperen en op dit moment kun je de fitting koppelen aan de afstandsbediening. Bij een Smartwares afstandsbediening kun je apparatuur koppelen door de linkerknop van de gewenste groep enige seconden ingedrukt te houden. In bijvoorbeeld de HomeWizard App gaat dit erg gemakkelijk door bij het toevoegen van een apparaat voor de optie Schakelaars en Lampen te kiezen. Daarna kan je de fitting toevoegen als een Dimmer.

Gebruik

Het in- of uitschakelen van de fitting/lamp is een kwestie van het drukken op een knop van de afstandsbediening, of de On/Off functie in de HomeWizard App. Wil je de gebruikte lamp dimmen, dan kan je op de afstandsbediening nogmaals de linkerknop van de ingestelde groep indrukken. De dimmer zal nu wisselen tussen verschillende percentages van helderheid. Op het moment dat de gewenste helderheid is bereikt druk je nogmaals de knop in, dit is nu de ingestelde helderheid die de volgende keer bij het inschakelen ook weer zal worden gehanteerd.

Het dimmen door middel van de HomeWizard App werkt erg simpel, je kunt de slider voor de helderheid op een waarde tussen de 0 en 100 slepen.

In de praktijk werken beide opties erg goed en snel. Wel hebben sommige spaarlampen altijd enige tijd nodig om op te starten, hou hier rekening mee bij de aanschaf van een lamp, kijk goed naar deze tijd, maar uiteraard staat dit los van deze fitting.

Taken en scenes

Via de HomeWizard App of bijvoorbeeld Domoticz, kan je de lamp natuurlijk ook automatisch schakelen op basis van een taak of scene. In mijn geval heb ik een bewegingssensor op de garage opgehangen die bij beweging via de HomeWizard een signaal naar de Smartwares SH5-RFD-A stuurt. Ook heb ik ingesteld dat deze na enige tijd weer uitschakelt en dat dit alleen tussen zonsondergang en zonsopgang plaatsvindt. Het mooie van de HomeWizard App is dat deze per dag bepaalt wanneer de juiste tijd is bereikt, zodat je zowel in de zomer als in de winter de verlichting niet inschakelt als het nog niet donker is.

In de praktijk werkt deze scene erg goed, als iemand de oprit oploopt dan gaat de lamp netjes aan. Na de ingestelde tijd schakelt deze weer automatisch uit. Het dimmen werkt ook prima, mits je een lamp hebt die dit ondersteunt.

Conclusie

De Smartwares SH5-RFD-A is makkelijk in gebruik en doet wat hij moet doen. Het is een simpel device dat het aanschaffen van een dure lamp met ingebouwde fitting overbodig maakt. Een aanrader!

HomeWizard
HomeWizard

Deze dimbare fitting is beschikbaar gesteld door HomeWizard.nl en is in de HomeWizard webshop te bestellen voor 24,95 Euro.

 

Bekijk ook

HomeWizard / Smartwares 868Mhz draadloos weerstation

HomeWizard / Smartwares 868Mhz draadloos weerstation – Review

Een weerstation bestaat uit meerdere onderdelen zoals een regenmeter, windmeter, display en thermo- & hygrometer …

Smartwares magneetschakelaar SH5-TSM-A

Smartwares magneetschakelaar SH5-TSM-A – Review

Magneetschakelaars worden gebruikt om het openen en sluiten van bijvoorbeeld ramen en deuren te registreren. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *