HomeWizard / Smartwares 868Mhz draadloos weerstation

HomeWizard / Smartwares 868Mhz draadloos weerstation – Review

Een weerstation bestaat uit meerdere onderdelen zoals een regenmeter, windmeter, display en thermo- & hygrometer en maakt naast de huidige weersituatie ook de weersverwachting inzichtelijk. In deze review behandel ik het HomeWizard / Smartwares 868Mhz draadloos weerstation.

Inhoud verpakking

HomeWizard / Smartwares 868Mhz draadloos weerstation
HomeWizard / Smartwares 868Mhz draadloos weerstation

Het HomeWizard / Smartwares 868Mhz draadloos weerstation wordt geleverd in een stevige frisse groene doos. In de doos zitten de volgende afzonderlijke producten:

 • Regenmeter
 • Windmeter
 • Thermometer & hygrometer
 • LCD-display & stroomadapter
 • Installatiehandleiding
 • Bevestigingsmaterialen

De batterijen voor het display worden meegeleverd, maar dienen alleen als back-up optie voor als de meegeleverde stroomadapter tijdelijk niet wordt gebruikt.

Installatie weerstation

Het weerstation is zonder aanvullende hardware en software te gebruiken, maar in dit geval koppelen we het weerstation aan een systeem voor home domotica. De individuele meters kunnen op twee verschillende manieren gekoppeld worden aan bijvoorbeeld een HomeWizard, allemaal tegelijk via het display zelf of 1 op 1 direct op de HomeWizard buiten het display om. De functionaliteit die de sensoren en meters bieden is in beide gevallen hetzelfde. In deze review koppelen we het complete weerstation direct aan de HomeWizard, bijkomend voordeel is dat het display als een soort versterker werkt in verband met de afstand, het signaal wordt dus verbeterd.

Na het openen van de productverpakking kunnen we de afzonderlijke onderdelen in gebruik gaan nemen. Het valt direct op dat het een erg compleet pakket is dat relatief simpel in gebruik kan worden genomen. Het enige component dat je moet assembleren is de windmeter en dat is een kwestie van 2 onderdelen in elkaar klikken.

[bol_product_links block_id=”bol_58bf2a6185ed5_selected-products” products=”9200000043464010″ name=”Smartwares weerstation” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”350″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Voor het display en de thermometer/hygrometer is het aanzetten en aanmelden een kwestie van het plastic stripje bij de batterijen verwijderen en het sluiten van het klepje. Daarnaast voorzie je de display van stroom door de meegeleverde adapter. Voor de regenmeter moet je twee draaiknoppen een klein stukje draaien en de bovenkant verwijderen. Na het verwijderen van 7 kleine schroefjes kan je ook hier een plastic stripje verwijderen, waardoor de batterijen actief worden. Plaats het batterijklepje terug en sluit de bovenkant van de regenmeter.

Nu de drie apparaten geactiveerd zijn worden ze direct zichtbaar op het display, aanvullende handelingen voor het aanmelden op het display zijn dus niet vereist, de basisinstallatie is al voltooid!

Het aanmelden van het display, en daarmee ook de drie andere apparaten, is erg simpel als de HomeWizard app gebruikt wordt. Bij het toevoegen van apparaten kies je voor een Weerstation, dan kies je de Smartwares 868MHz variant en kun je de meter een naam geven. Druk nu een seconde op de Link-knop op het display, wacht totdat deze groen wordt, klik in de app op “Toevoegen” en de display wordt gevonden en gekoppeld. Nu zijn de sensoren ook zichtbaar via de HomeWizard app en kan je de gegevens inzien en er taken aan koppelen.

 

[bol_product_links block_id=”bol_58bf28cf39970_selected-products” products=”9200000039412827″ name=”HomeWizard” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”450″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Display

Weerstation DisplayHet display geeft erg veel informatie weer, waaronder:

Datum en tijd:

 • Klok en kalender
 • Alarmfunctie
 • Tijdstip zonsopgang en zonsondergang
 • Maankalender
Temperatuur:
 • Binnen- en buitentemperatuur
 • Relatieve luchtvochtigheid binnen en buiten
 • Min/max en trendweergave
Luchtdruk:
 • Huidige en historische regenval
 • Trendweergave
 • Weersvoorspelling
Regen:
 • Huidige en historische regenval
 • Alarm bij ingestelde hoeveelheid
Wind:
 • Windsnelheid en windrichting
 • Gevoelstemperatuur na chill factor
 • Gemiddelde, min/max snelheid

Regenmeter

De regenmeter kan op de ondergrond worden bevestigd door deze met 4 schroeven vast te maken. Het kastje is simpel vormgegeven en doet goed zijn werk. De witte kleur zal op termijn buiten waarschijnlijk snel verkleuren en viezigheid is goed zichtbaar, regelmatig schoonmaken is dus aan te raden.

Windmeter

De windmeter heeft een aantal verschillende functies:

 1. Windsnelheid
 2. Windrichting
 3. Gevoelstemperatuur

De windmeter is erg makkelijk te bevestigen aan bijvoorbeeld een schutting of paal. In dit geval heb ik de windmeter met 2 tie-wraps bevestigd aan een hoog speeltoestel. Niet de optimale plaatsing omdat deze net niet boven een schuurtje uitkomt en daardoor de windrichting en windsnelheid beïnvloed worden, maar voldoende om een goede impressie te krijgen. Na de plaatsing zijn een aantal gegevens direct zichtbaar in de HomeWizard App en op het meegeleverde LCD-display.

Thermometer & hygrometer

De thermometer & hygrometer geeft twee verschillende waarden weer:

 1. Temperatuur
 2. Luchtvochtigheid

Beide zijn naast elkaar zichtbaar op het display. In de HomeWizard App kan je voor beide waarden ook een historie terugkijken.

Conclusie

Het HomeWizard / Smartwares 868Mhz draadloos weerstation is een erg volledig en kwalitatief goed weerstation. De verschillende onderdelen zijn erg makkelijk te koppelen, geven de juiste informatie en het LCD-display is erg overzichtelijk. Omdat alle onderdelen, op natuurlijk de stroomadapter van het LCD-display na, draadloos zijn, is ieder apparaat op de optimale positie te plaatsen. Enige nadeel kan zijn dat de meter voor windsnelheid en windrichting buiten het bereik wordt opgehangen, maar dat is een kwestie van vooraf goed inschatten en proberen.

HomeWizard
HomeWizard

Het draadloze weerstation is beschikbaar gesteld door HomeWizard.nl en is in de HomeWizard webshop te bestellen voor 139 Euro.

Een weerstation bestaat uit meerdere onderdelen zoals een regenmeter, windmeter, display en thermo- & hygrometer en maakt naast de huidige weersituatie ook de weersverwachting inzichtelijk. In deze review behandel ik het HomeWizard / Smartwares 868Mhz draadloos weerstation. Inhoud verpakking Het HomeWizard / Smartwares 868Mhz draadloos weerstation wordt geleverd in een stevige frisse groene doos. In de doos zitten de volgende afzonderlijke producten: Regenmeter Windmeter Thermometer & hygrometer LCD-display & stroomadapter Installatiehandleiding Bevestigingsmaterialen De batterijen voor het display worden meegeleverd, maar dienen alleen als back-up optie voor als de meegeleverde stroomadapter tijdelijk niet wordt gebruikt. Installatie weerstation Het weerstation is zonder aanvullende hardware…

HomeWizard / Smartwares 868Mhz draadloos weerstation

Prijs - 85%
Kwaliteit - 80%
Installatie - 90%
Bediengemak - 75%

83%

User Rating: 2.21 ( 12 votes)

Bekijk ook

Smartwares rookmelder

Smartwares 868Mhz Connected Rookmelder – Review

De Smartwares 868Mhz Connected Rookmelder is een kleine rookmelder die je standalone kunt gebruiken of met …

Smartwares 868Mhz Watermelder SH8-WD-TR

Smartwares 868Mhz Watermelder SH8-WD-TR – Review

Lekkage bij bijvoorbeeld een wasmachine of vaatwasser komt helaas regelmatig voor. Meestal kom je hier …

Eén reactie

 1. Paul van Winsen

  Goedendag lezer/s. Ik heb het volgende probleempje. Heeft het display van de Smartwares weerstation verlichting? Mijn oude versleten Alecto heeft wel verlichting maar heeft geen windrichting meer. Maar deze dus niet. Ik moet het beeld kantelen om een soort van zwart wit te krijgen. Zie ook foto’s van exact het zelfde type die heerlijk helder zijn dmv blauwe achtergrond/verlichting en zwarte letters/cijfers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *