Zon op Toon
Zon op Toon

Zon op Toon van Eneco – Opbrengst zonnepanelen inzichtelijk maken – Review

Toon van Eneco is een slimme thermostaat die wij eerder in een andere review hebben behandeld: Toon. Voor Toon zijn er een aantal uitbreidingsmodules beschikbaar, waaronder Zon op Toon, waarmee je de opbrengst van zonnepanelen kunt monitoren. In deze review behandelen we deze optionele zonnepanelenmodule voor de slimme thermostaat van Eneco.

Zon op Toon verpakking
Zon op Toon verpakking

Inhoud verpakking Zon op Toon

In de verpakking vind je de volgende producten:

 • Een kWh-meter (1 fase), van in dit geval het type Inepro PRO1
 • Een korte handleiding

Installatie Zon op Toon

Een monteur van Eneco voert de installatie van Zon op Toon voor je uit. Er zijn natuurlijk een aantal vereisten voordat Zon op Toon geïnstalleerd kan worden:

 1. Je bent in het bezit van een Toon thermostaat, of deze wordt tegelijk met Zon op Toon geïnstalleerd.
 2. Je hebt zonnepanelen en deze zijn op een eigen aparte groep aangesloten. Het gebruik van Zon op Toon is niet toegestaan op een zogenaamde “vervuilde groep” waarop ook andere apparaten zijn aangesloten.
Zon op Toon module
Zon op Toon module

In mijn geval was even onduidelijk of ik een vervuilde groep had of niet. De zonnepanelen op het huis dat ik onlangs heb gekocht zijn ooit bij de bouw al aangebracht en inmiddels een aantal jaren oud. Gelukkig bleken de panelen op een eigen groep te zitten en kon de installatie van Zon op Toon doorgaan.

De monteur van Eneco voert een aantal verschillende handelingen uit om de opbrengst van de panelen te kunnen monitoren en deze inzichtelijk te maken via het display van Toon. In de meterkast wordt een module aangebracht die wordt gekoppeld aan de groep van de zonnepanelen. Deze module kan door middel van blauw licht terugkoppelen of er opbrengst wordt gemeten. Deze module wordt tussen de andere groepen geplaatst en wordt door middel van een kabel gekoppeld aan een “blokje” dat in een stopcontact wordt geplaatst. Dit blokje met een aantal aansluitingen zorgt voor de draadloze communicatie met Toon. De afstand tussen deze twee mag dan ook niet al te groot zijn, waardoor een goede communicatie kan worden gewaarborgd.

Toon communicatie module
Toon communicatie module

Nadat de module tussen de andere groepen in de meterkast is geplaatst, is verbonden met de juiste groep en als het kabeltje is aangesloten op de module in het stopcontact, kan het geheel aan Toon worden gekoppeld. Door middel van het instellingen menu van Toon wordt de module toegevoegd en wordt de communicatie getest. Nadat de eerste communicatie succesvol is verlopen kan je de Zon op Toon module gebruiken.

Mogelijkheden Zon op Toon

Tussen de standaard “tiles” (tegels) die je binnen Toon op het dashboard kunt plaatsen zijn ook een aantal zonnepanelen tiles beschikbaar. Hierdoor kan je de huidige opbrengst tonen, de opbrengst van vandaag en bijvoorbeeld ook de historie. De tile waarop een hoogspanningsmast getoond wordt en welke de huidige afname van het stroomnet inzichtelijk maakt, vermindert de huidige afname met de opbrengst van de zonnepanelen.

Grafieken opbrengst
Grafieken opbrengst

Nadat ik de gewenste tegels op het dashboard had gezet werd de huidige opbrengst van de zonnepanelen direct zichtbaar. De zonnepanelen die ik heb zijn inmiddels 14 jaar oud en hebben een beperkte opbrengst. Op het moment dat er onvoldoende opbrengst is, bijvoorbeeld door wolken of omdat het donker is, dan knippert de module in de meterkast. Met knipperend blauw licht wordt dan de indicatie gegeven dat er geen opbrengst wordt gemeten.

De beschikbare tegels zijn:

 1. Opbrengst in Euro per dag
 2. Opbrengst in kWh per dag
 3. Opbrengst in Euro per maand
 4. Opbrengst in kWh per maand
 5. Opbrengst in Euro, totaal
 6. Opbrengst in kWh, totaal

Informatie van Eneco over Zon op Toon:

Een aantal foto’s van de mogelijkheden:

Teruglevering zonnepanelen
Teruglevering zonnepanelen
Teruglevering zonnepanelen (zoom)
Teruglevering zonnepanelen (ingezoomed)
Zon op Toon grafiek
Zon op Toon grafiek

Op https://www.eneco.nl/toon-thermostaat/wat-is-toon/slim-huis/zon-op-toon/ kan je meer informatie over het bestellen en de mogelijkheden van Zon op Toon vinden.

Conclusie

De Zon op Toon module is een mooie uitbreiding op de standaard versie van Toon. De monteur van Eneco installeert alles netjes, koppelt de apparaten onderling aan elkaar en geeft een goede uitleg. De Toon thermostaat is op zichzelf al een mooi product en het is erg gebruiksvriendelijk. Hierdoor is het erg makkelijk om de gewenste statistieken te bekijken en tegels op het dashboard in te stellen. Wil je centraal in je huishouden de opbrengst van je zonnepanelen monitoren en dit ook kunnen vergelijken op basis van bijvoorbeeld historie, dan is Zon op Toon een absolute aanrader. Ik heb dan ook geen verbeterpunten!

Bekijk ook

Philips Hue

Philips Hue draadloze verlichting

Philips Hue is het systeem van Philips voor de aansturing van draadloze verlichting. In combinatie …

13 Reacties

 1. Hallo, de teruglevering van energie wordt weer gegeven op de slimme meter, waarom dan een aparte module?
  Kan Toon de gegevens niet zelf analyseren?
  Hoe wordt het gas verbruik gemeten? wel via de slimme meter?

  mvg Hans

  • Hallo Hans,

   Ja/nee. Toon kan via de P1 alleen zien of je teruglevert of stroom afneemt van het net. Wat je daardoor niet kunt zien is hoeveel je zelf afneemt en hoeveel de zonnepanelen opwekken. Je kunt alleen het totaal zien. Om verbruik en opwek goed apart te kunnen monitoren gebruik je dus de aparte Toon Zonnepanelen module.

   Gaat het je alleen om het terugleveren of verbruik, dan is het uitlezen van de P1-poort voldoende. Wil je weten hoeveel de zonnepanelen opwekken en hoeveel het huis op dat moment verbruikt, dan is de extra module handig.

   Groeten, Mark

 2. Goedemorgen, kan ik de zonmodule voor de toon los bestellen en zelf installeren.
  Het betreft dus allen de module in de groepenkast +kabeltje naar toon module.
  En wat gaat deze dan kosten.

  Gr koos

 3. Ik heb een aanvulling van 6 zonnepanelen op mijn bestaande 12 zonnepanelen gekregen .
  De nieuwe 6 stuks moesten wel op een nieuwe groep aangesloten.
  Nu lees ik niks meer van mijn opbrengst in mijn toon.
  Ik heb al van alles geprobeerd om op te lossen, maar lukt niet. Tevens ook niet meer in de Toon app…?
  Wat kan er nog meer gecontroleerd worden?

  • Ik heb ongeveer het zelfde probleem, ik had eerst 8 zonnepanelen van 295 wp per stuk,, dus 2360 wp in totaal! Dat ging prima! De toon gaf netjes aan wat de opbrengst en verbruik was, sinds 3 dagen is het pv systeem uitgebreid, met 6 zonnepanelen van 325 wp
   Dus nu een systeem op het dak in oost west opstelling van 4310 wp, oftewel ongeveer4 kwp !
   En dat ging goed, smiddags werdt het nieuwe systeem geactiveerd dmv een eigen omvormer en pv verdeler op zolder, so far so good!
   Tot de volgende dag superzonnig, en de opwek begon dus aan de oostkant, dat ging lekker , want de westkant begon ook mee te doen, tot ongeveer 12:30 , de zon ging over het dak, en de opwek , schoot omhoog naar 2300 watt ,, en toen schoot Toon in de stress! Waardes opbrengst, ging van 2300 naar , 4 en toen weer naar 200, etcetera! Dus maar de kwh meter resetten, dit moet ik dan een paar keer doen tot het meeste vermogen/ opwek aan de westkant ligt!

   Blijkbaar , kan de kwh meter maar 12 panelen aan
   En we hebben er nu 14!
   Terwijl concurrenten met bijvoorbeeld een wifi kwh meter, het geen drol uitmaakt hoeveel zonnepanelen er zijn, is dat materiaal van Eneco dan zo slecht , of is het materiaal van de concurrentie zo goed?

   • Hallo John,

    Ik heb zelf 21 panelen en dat werkt prima met Toon. Als ik jou was zou ik even contact met Eneco opnemen, mogelijk kunnen ze dit voor je oplossen.

    Groeten, Mark

 4. Zijn er meerdere kWh meters die je hiervoor kunt gebruiken of is er maar één type wat je kunt gebruiken? M.a.w: kan ik zelf een andere (goedkopere) kWh meter aanschaffen?

 5. Ben je verplicht toon op zon te nemen als je toon hebt en zonnepanelen hebt? Of kun je ook zonder toon op zo’n ?

 6. Hallo,
  Kan ik de opbrengst van de zonnepanelen ook zien op de App op de telefoon?
  Kan ik op de app op de telefoon extra tegels toevoegen. Of tegels wijzigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *