Home / Klimaat / Zon op Toon van Eneco – Opbrengst zonnepanelen inzichtelijk maken – Review
Zon op Toon
Zon op Toon

Zon op Toon van Eneco – Opbrengst zonnepanelen inzichtelijk maken – Review

Toon van Eneco is een slimme thermostaat die wij eerder in een andere review hebben behandeld: Toon. Voor Toon zijn er een aantal uitbreidingsmodules beschikbaar, waaronder Zon op Toon, waarmee je de opbrengst van zonnepanelen kunt monitoren. In deze review behandelen we deze optionele zonnepanelenmodule voor de slimme thermostaat van Eneco.

Zon op Toon verpakking
Zon op Toon verpakking

Inhoud verpakking Zon op Toon

In de verpakking vind je de volgende producten:

  • Een kWh-meter (1 fase), van in dit geval het type Inepro PRO1
  • Een korte handleiding

Installatie Zon op Toon

Een monteur van Eneco voert de installatie van Zon op Toon voor je uit. Er zijn natuurlijk een aantal vereisten voordat Zon op Toon geïnstalleerd kan worden:

  1. Je bent in het bezit van een Toon thermostaat, of deze wordt tegelijk met Zon op Toon geïnstalleerd.
  2. Je hebt zonnepanelen en deze zijn op een eigen aparte groep aangesloten. Het gebruik van Zon op Toon is niet toegestaan op een zogenaamde “vervuilde groep” waarop ook andere apparaten zijn aangesloten.
Zon op Toon module
Zon op Toon module

In mijn geval was even onduidelijk of ik een vervuilde groep had of niet. De zonnepanelen op het huis dat ik onlangs heb gekocht zijn ooit bij de bouw al aangebracht en inmiddels een aantal jaren oud. Gelukkig bleken de panelen op een eigen groep te zitten en kon de installatie van Zon op Toon doorgaan.

De monteur van Eneco voert een aantal verschillende handelingen uit om de opbrengst van de panelen te kunnen monitoren en deze inzichtelijk te maken via het display van Toon. In de meterkast wordt een module aangebracht die wordt gekoppeld aan de groep van de zonnepanelen. Deze module kan door middel van blauw licht terugkoppelen of er opbrengst wordt gemeten. Deze module wordt tussen de andere groepen geplaatst en wordt door middel van een kabel gekoppeld aan een “blokje” dat in een stopcontact wordt geplaatst. Dit blokje met een aantal aansluitingen zorgt voor de draadloze communicatie met Toon. De afstand tussen deze twee mag dan ook niet al te groot zijn, waardoor een goede communicatie kan worden gewaarborgd.

Toon communicatie module
Toon communicatie module

Nadat de module tussen de andere groepen in de meterkast is geplaatst, is verbonden met de juiste groep en als het kabeltje is aangesloten op de module in het stopcontact, kan het geheel aan Toon worden gekoppeld. Door middel van het instellingen menu van Toon wordt de module toegevoegd en wordt de communicatie getest. Nadat de eerste communicatie succesvol is verlopen kan je de Zon op Toon module gebruiken.

Mogelijkheden Zon op Toon

Tussen de standaard “tiles” (tegels) die je binnen Toon op het dashboard kunt plaatsen zijn ook een aantal zonnepanelen tiles beschikbaar. Hierdoor kan je de huidige opbrengst tonen, de opbrengst van vandaag en bijvoorbeeld ook de historie. De tile waarop een hoogspanningsmast getoond wordt en welke de huidige afname van het stroomnet inzichtelijk maakt, vermindert de huidige afname met de opbrengst van de zonnepanelen.

Grafieken opbrengst
Grafieken opbrengst

Nadat ik de gewenste tegels op het dashboard had gezet werd de huidige opbrengst van de zonnepanelen direct zichtbaar. De zonnepanelen die ik heb zijn inmiddels 14 jaar oud en hebben een beperkte opbrengst. Op het moment dat er onvoldoende opbrengst is, bijvoorbeeld door wolken of omdat het donker is, dan knippert de module in de meterkast. Met knipperend blauw licht wordt dan de indicatie gegeven dat er geen opbrengst wordt gemeten.

De beschikbare tegels zijn:

  1. Opbrengst in Euro per dag
  2. Opbrengst in kWh per dag
  3. Opbrengst in Euro per maand
  4. Opbrengst in kWh per maand
  5. Opbrengst in Euro, totaal
  6. Opbrengst in kWh, totaal

Informatie van Eneco over Zon op Toon:

Een aantal foto’s van de mogelijkheden:

Teruglevering zonnepanelen
Teruglevering zonnepanelen
Teruglevering zonnepanelen (zoom)
Teruglevering zonnepanelen (ingezoomed)
Zon op Toon grafiek
Zon op Toon grafiek

Op https://www.eneco.nl/toon-thermostaat/wat-is-toon/slim-huis/zon-op-toon/ kan je meer informatie over het bestellen en de mogelijkheden van Zon op Toon vinden.

Conclusie

De Zon op Toon module is een mooie uitbreiding op de standaard versie van Toon. De monteur van Eneco installeert alles netjes, koppelt de apparaten onderling aan elkaar en geeft een goede uitleg. De Toon thermostaat is op zichzelf al een mooi product en het is erg gebruiksvriendelijk. Hierdoor is het erg makkelijk om de gewenste statistieken te bekijken en tegels op het dashboard in te stellen. Wil je centraal in je huishouden de opbrengst van je zonnepanelen monitoren en dit ook kunnen vergelijken op basis van bijvoorbeeld historie, dan is Zon op Toon een absolute aanrader. Ik heb dan ook geen verbeterpunten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *