KlikAanKlikUit draadloze schemersensor ABST-604
KlikAanKlikUit draadloze schemersensor ABST-604

KlikAanKlikUit draadloze schemersensor ABST-604 – Review lichtsensor

Een schemersensor of lichtsensor is erg handig voor het triggeren van bepaalde schema’s en schakelingen. In deze review behandel ik de KlikAanKlikUit draadloze schemersensor ABST-604, welke signaleert of het licht of donker is.

Doel schemersensor en lichtsensor

Een schemer- of lichtsensor is een relatief eenvoudige sensor. Door middel van een “oog” wordt gekeken naar de hoeveelheid licht die op de sensor valt. Is dit onvoldoende, dan stuurt de sensor via 433MHz een “donker” signaal naar de ontvanger zoals bijvoorbeeld een HomeWizard of RFXCom. Als het licht is, dan stuurt de sensor een “licht” signaal. Door in de HomeWizard of bijvoorbeeld Domoticz software acties aan deze signalen te koppelen, kan je lampen schakelen, gordijnen dicht- of opendoen en een zonnescherm bedienen.

Inhoud van de verpakking

KlikAanKlikUit draadloze schemersensor ABST-604
KlikAanKlikUit draadloze schemersensor ABST-604

De KlikAanKlikUit draadloze schemersensor ABST-604 wordt geleverd in een kleine productverpakking, gehuld in plastic. In de verpakking zitten de volgende onderdelen:

  • Schemersensor
  • Installatiehandleiding
  • Een standaard voor het verticaal plaatsen van de sensor
  • Schroeven voor bevestiging aan de muur

Verder zit er nog algemene aanvullende KlikAanKlikUit informatie in de verpakking.

De schemersensor werkt op 2 AAA-batterijen, deze worden niet meegeleverd.

Installatie van de schemersensor

Licht- en donkermeldingen
Licht- en donkermeldingen

De installatie van de lichtsensor is erg makkelijk. De standaard voor de verticale plaatsing is al bevestigd, voordat je de batterijen kunt plaatsen dien je deze te verwijderen door er een schroevendraaier onder te plaatsen en omhoog te bewegen. Daarna kan je 4 kleine schroeven losdraaien en de 2 AAA-batterijen plaatsen. Op dit moment kan je de sensor aanmelden bij de software die je gebruikt, zoals bijvoorbeeld de HomeWizard app. Ook kan je aangeven hoe lang de sensor de vorige status onthoudt, om te voorkomen dat er bijvoorbeeld net iemand langsloopt als er een meting wordt gedaan en dat je daardoor snelle wisselingen tussen licht en donker krijgt. Dit is in te stellen tussen 0 en 8 uur. Afhankelijk van de plaatsing en eigen keuze kan je hiervoor na enig testen zelf de optimale waarde bepalen.

Na het aanmelden bevestig je het afdekplaatje en de standaard weer en is de schemersensor klaar voor gebruik. Plaats de sensor op een plaats waar het daglicht goed kan komen en er geen schuurtjes, bomen en andere obstakels in de weg staan. Op deze manier is het signaal zo betrouwbaar mogelijk.

Overzicht lichtsensor in HomeWizard app

Conclusie

De KlikAanKlikUit draadloze schemersensor ABST-604 is een erg handige sensor die voor het automatisch schakelen van bijvoorbeeld verlichting en gordijnen onmisbaar is. De schemersensor doet zijn werk goed en omdat het een eenvoudige schakelaar is, zijn er geen suggesties voor verbetering te geven.

HomeWizard
HomeWizard

Deze KlikAanKlikUit draadloze schemersensor ABST-604 is beschikbaar gesteld door HomeWizard.nl en is voor 25,95 Euro te koop in de HomeWizard webshop.

Een schemersensor of lichtsensor is erg handig voor het triggeren van bepaalde schema's en schakelingen. In deze review behandel ik de KlikAanKlikUit draadloze schemersensor ABST-604, welke signaleert of het licht of donker is. Doel schemersensor en lichtsensor Een schemer- of lichtsensor is een relatief eenvoudige sensor. Door middel van een "oog" wordt gekeken naar de hoeveelheid licht die op de sensor valt. Is dit onvoldoende, dan stuurt de sensor via 433MHz een "donker" signaal naar de ontvanger zoals bijvoorbeeld een HomeWizard of RFXCom. Als het licht is, dan stuurt de sensor een "licht" signaal. Door in de HomeWizard of bijvoorbeeld Domoticz software…

KlikAanKlikUit draadloze schemersensor ABST-604

Prijs - 70%
Kwaliteit - 85%
Gebruiksgemak - 85%
Installatie - 90%

83%

User Rating: 3.75 ( 3 votes)

Bekijk ook

HomeWizard / Smartwares 868Mhz draadloos weerstation

HomeWizard / Smartwares 868Mhz draadloos weerstation – Review

Een weerstation bestaat uit meerdere onderdelen zoals een regenmeter, windmeter, display en thermo- & hygrometer …

Smartwares magneetschakelaar SH5-TSM-A

Smartwares magneetschakelaar SH5-TSM-A – Review

Magneetschakelaars worden gebruikt om het openen en sluiten van bijvoorbeeld ramen en deuren te registreren. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *