Hue Iris
Hue Iris

Philips Hue Iris – Review

Hue Iris
Hue Iris

De Philips Hue Iris is een complete en bolvormige lamp die je direct op het stopcontact kunt aansluiten, er is dus geen armatuur benodigd. De Iris komt uit de Hue lijn van Philips, de slimme lamp is dus instelbaar wat betreft kleuren en helderheid door middel van de Philips Hue App.

Inhoud verpakking

 • Philips Hue Iris
 • Handleiding
 • Garantieboekje

Technische specificaties

 • 10.0W LED
 • 210 lumen
 • 100 – 240V – 50/60 Hz
 • 24V DC
 • Afmetingen
  • B: 220 mm
  • H: 150mm
  • L: 165mm
 • Levensduur 12.000 uur
 • Software opwaardeerbaar
 • Plug and play
 • 16 miljoen kleuren
 • IFTTT
 • App
 • Connected via Hue
[bol_product_links block_id=”bol_58bf2a06c77c6_selected-products” products=”9200000031578813″ name=”Hue Iris” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”350″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Hue Iris
Hue Iris

Installatie Hue Iris

De Hue Iris kan alleen in combinatie met een Philips Hue Bridge gebruikt worden. De Iris heeft geen eigen aan of uit knop en is alleen via een Philips Hue afstandsbediening of door middel van de Philips Hue App voor iOS of Android te bedienen als je hem aan de Hue Bridge hebt gekoppeld.

De Hue Iris is in tegenstelling tot vele andere lampen uit de Hue lijn een op zichzelf staande lamp die je niet in een armatuur hoeft te plaatsen. Hij is uitgevoerd met een gewone stekker en na deze in het stopcontact geplaatst te hebben kan je de Iris direct koppelen via de Philips Hue App. Op het moment dat je de Iris van stroom voorziet zal deze kort een aantal kleuren tonen, waardoor je kunt zien dat de lamp naar behoren werkt.

Als de Iris op het stopcontact is aangesloten kan je in de Hue App naar Instellingen -> Lampen gaan. Druk op de +, kies de optie Zoeken en de Iris zal zichtbaar worden als nieuwe lamp. Koppel de slimme lamp nu aan een kamer en je kunt hem bedienen. De installatie verliep snel en simpel, zoals we dat van Philips Hue producten gewend zijn.

Gebruik van de Iris

De Iris dankt zijn naam aan de vorm van de lamp: Je kunt hem vergelijken met een oogbol, inclusief pupil. De bol is aan één kant iets platter, waardoor je hem op de grond of op een tafel kunt positioneren, zonder dat de lamp zal gaan rollen. In de praktijk werkt dit prima, de afvlakking is precies voldoende om de lamp stabiel te kunnen plaatsen.

Hue Bloom
Hue Bloom

De Iris heeft nog een kleiner broertje, de Hue Bloom. De Bloom heeft een lagere lichtopbrengst dan de Iris en kan geen complete muur uitlichten, maar een gedeelte ervan. Daarnaast is de Bloom anders vormgegeven, de lamp heeft een duidelijk aanwezige standaard en het geheel is kleiner wat betreft afmetingen. Het is lastig aan te geven wanneer een Iris of Bloom de juiste keuze is, maar, wil je bijvoorbeeld het licht boven een plankje of kast verlichten, dan is een Bloom waarschijnlijk de juiste optie. Wil je een groter deel van een muur verlichten, dan is de Iris de betere keuze.

Zoals gezegd kan je de Iris gebruiken om een muur te verlichten en mooi indirect licht te creëren. Op een witte muur komen de kleuren natuurlijk het beste tot hun recht. Het valt op dat de Iris een behoorlijke lichtopbrengst heeft, maar, dat deze niet zozeer terecht komt op het punt waarop je de lamp richt, maar meer op het gedeelte van de muur dat zich horizontaal gezien op ongeveer gelijke hoogte als de bovenkant van de Iris zelf bevindt. Dit is geen probleem, het licht concentreert zich daar, maar de lamp werkt dus niet zoals een soort spot zoals je misschien zou verwachten.

De Iris reageert erg snel en goed op commando’s die hij via de Philips Hue App ontvangt. De kleurweergave is mooi en ook het dimmen werkt goed. Omdat beelden meer zeggen dan woorden, hebben we hiervan een video gemaakt. In deze video worden een aantal scenes en kleuren doorlopen, met wijzigingen in de helderheid (brightness):

Conclusie

De Philips Hue Iris is een mooi vormgegeven lamp die de kleuren goed weergeeft. De bediening via de Hue App is erg simpel en doeltreffend. Het stroomverbruik is laag en de aanschafprijs zou natuurlijk altijd wat lager mogen, maar is in dit geval prima te verantwoorden.

Bekijk ook

Philips Hue Lightstrip Plus 2m

Philips Hue Lightstrip Plus 2m – Review

De Philips Hue Lightstrip Plus is de nieuwste versie van de lightstrip uit de Hue lijn …

Philips Hue White Ambiance

Philips HUE White Ambiance Starterpack met 2 LED E27 lampen, bridge en dimmer – Review

Philips Hue verlichting is het breedst ondersteunde platform om lampen draadloos te schakelen. De Philips …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *